Hobbi Szórakozás

Hogyan segít a jó kézügyesség az életben való boldogulásban?

A barkácsolás ismerkedésre is jó, plusz az önbizalmadat is növelheti. Hogyan? Pontokba szedett listánkból kiderül.

Régebben nem telt el úgy nyár, hogy a nagyinál a nagy almafa árnyékában ülve anyával ne barkácsoltunk volna egy új betlehemet, ablak- és ajtódíszt, vagy bármilyen kézzel készített apróságot. Általános iskolában kézműves szakkörre is jártam, valamint a gyöngyfűzésnek is nagy szerelmese vagyok, igaz, közel sem állok a profi szinthez. A képzőművészeti iskola már 13 éve az életem részét képezi (vagy képezte, az egyetemtől függően), ahol a rajzolás és festés mellett az agyagozás, kollázs-montázs is segített a kreativitásunk kibontakoztatásában. Az eddig felsorolt tevékenységeknek köszönhető, hogy el merem magamról mondani, elég jó kézügyességgel rendelkezem. Úgy gondolom, ez nagyon hasznos ahhoz, hogy jobban boldoguljak az életben.

  • Jó kézügyességgel a szabadidő hasznosan eltölthető. A tévézés, számítógépezés helyett a barkácsolás sokkal aktívabb elfoglaltság, mégis pont úgy kikapcsol, mint a passzív tevékenységek. Ez segít abban, hogy ne punnyadjunk, ne lustuljunk el akkor sem, ha nincs konkrét feladatunk, amit el kell végezni a munkahelyre, iskolában.

 

  • Az iskolai oktatás nagyon tudásközpontú. Csak az a diák van dicsérve, aki okos, aki sokat tanul, aki jó jegyeket szerez. Pedig a gyengébb diákok is jók valamiben. Ez a fiúk esetében sokszor pont a barkácsolásban mutatkozna meg. Mindenkinek fontos a sikerélmény, az elismerés. Lehet, hogy ezt a kézműveskedésben tudnák sokan megszerezni.

 

  • Ha szülőkkel, nagyszülőkkel barkácsolunk, szorosabb kötelék alakul ki a családban. Az együtt töltött minőségi idő közelebb hozza az embereket egymáshoz. A megbízható családi kötelékek a sikeres élet egyik kulcsa. Az idősebbek kézműveskedés közben átadhatják élettapasztalataikat, a családi történetek felelevenítése pedig felejthetetlenné teszi a közös perceket.

 

  • A barkácsolás az ismerkedés alapja is lehet. Egyre több kézműves szakkör, egyesület létezik országszerte. Itt olyan emberekkel kerülhetünk kapcsolatba, akiknek hasonló az érdeklődése, értékrendje a miénkkel. A közösséghez tartozás érzése igenis fontos a mai individualista világunkban, és igaz barátságok is születhetnek. Ezenkívül a széles kapcsolati tőke is fontos az életben való jó boldoguláshoz. Minél több és többféle embert ismerünk, annál valószínűbb, hogy a problémáink megoldásához találunk segítséget.

 

  • A kézügyesség fejlesztése a türelemre is pozitívan hat, én legalábbis ezt figyeltem meg magamon a művészeti iskolában. Minden rajzon, festményen addig dolgozni, amíg tökéletes nem lesz, sok idő. Ehhez kitartás, rengeteg türelem és béketűrés kell, főleg ha a végén az alkotás nem olyan lesz, mint amilyennek elképzeltük.

 

  • Ehhez szorosan kapcsolódik a jobb problémamegoldó képesség A kézzel készített dolgok általában aprólékos munkát igényelnek. Ha valami nem jön össze elsőre, muszáj más megoldást találni. Ez kihatással van a mindennapi életre is, hiszen megtanuljuk több oldalról is megközelíteni a problémákat.

 

  • Barkácsolással egyedi ajándékok készíthetők szinte minden alkalomra. Költségtakarékos megoldás is lehet ez, hiszen a hobbi és dekorboltokban remek ötletek valósíthatók meg akár nagyobb mennyiségben néhány ezer forintból. A barátok biztosan örülni fognak a személyre szóló ajándékoknak, mi sem bizonyít jobban egy szoros kapcsolatot egy tökéletes ajándéknál. Egyébként is jobb adni, mint kapni. Az ajándékozás nem csak azt teszi boldoggá, aki kapja, hanem azt is, aki adja.

 

  • Minden jól sikerült alkotás erősíti az önbizalmunkat. Megláthatjuk, hogy sok mindenre képesek vagyunk, ha elég türelmünk van. Ez erőt adhat ahhoz, hogy az élet más területein is kitartóan küzdjünk a célunkért.

 

  • A barkácsolást, kézműveskedést, mint hobbit, bátran beleírhatjuk az önéletrajzunkba. Ez olyan pluszt jelenthet egy állásra, kollégiumi helyre való jelentkezés elbírálásánál, ami kiemelhet minket a többiek közül. Ez nem átlagos tulajdonság, biztosan felfigyelnek rá.

Most tehát azt mondom, barkácsolásra fel!  Keresd meg a számodra leginkább tetsző alkotási módot és vágj bele bátran. Érdemes az alapokkal kezdeni és fokozatosan nehezíteni. Számos blog, youtube-os videó, kézműves könyv lehet a segítségedre. Minden kezdet nehéz, nem szabad már az elején feladni, ha valami nem sikerül tökéletesre. A türelem rózsát terem!

Radva Luca

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!