Ha bajban vagy Mik a jogaim?

Már késő – nála vannak a meztelen fotóim

Liza az utóbbi időben magányosnak érezte magát, ezért egy internetes társkereső oldalon elkezdett ismerkedni idősebb fiúkkal.

Kezdetben nem gondolta volna, hogy komolyra fordulhatnak a dolgok, jó bulinak gondolta felregisztrálni. Eleinte nem történt semmi említésre méltó, viszont pár nap után elkezdett chatelni egy aranyos fiúval, Gergővel. Ez a srác másnak tűnt, mint az eddigiek. Nem volt bunkó vagy türelmetlen, mindig kedvesen és humorosan írt Lizának. A képei alapján pedig nagyon helyes srácnak látszott.

Bonyodalmak

Persze egyáltalán nem úgy alakultak a dolgok, ahogy Liza elképzelte… Egyik este, egy hosszabb webkamerás beszélgetés közben, Gergő arra kérte Lizát, hogy mutasson magából többet. Liza elbizonytalanodott, ebbe nem akart belemenni. Gergő folytatta a nyomulást, de Liza állta a sarat, és végül inkább elment lefeküdni, de utána sokáig ébren forgolódott. Másnap egyáltalán nem beszéltek, Liza így kezdett kétségbeesni – nem akarta elveszíteni Gergőt. Egész napos tépelődés után végül ráírt este, Gergő viszont nem válaszolt. Liza úgy érezte elcseszte az egész kapcsolatot, azon gondolkodott mit kellett volna másképp tennie. Másnap viszont Gergő írt neki, hogy este beszéljenek. Liza repdesett az örömtől, de aggódott is, hogy vajon mi fog történni.

Mit csináltam?!

Este újra kameráztak, majd Gergő megint kérte, hogy vegye le a pólóját. Liza félt, hogy végleg elveszti Gergőt, ha nem teszi meg végül megtette, de elhatározta, hogy ennél többet nem fog megmutatni.  Gergő borzasztóan örült, és kérlelte, hogy mutasson többet. Liza egy darabig megint ellenállt, de ez az ellenállás valahogy egyre jobban fogyott, és végül – hiába érezte, hogy nem jó, amit tesz – levette a melltartóját is.

Már késő

Ami ezután következett, arra nagyon nem számított. Gergő következő üzenete ugyanis ez volt:

„Utalj át 10000 Ft-ot erre a számlaszámra, vagy megmutatom a melleidet az egész iskolának.” Ezzel együtt elküldte a Lizáról készült félmeztelen fotót, amit kamerázás közben mentett le.  Liza el sem tudta hinni, hogy ez épp vele történhet meg. Bele sem mert gondolni a szégyenbe, ami várna rá, ha a fenyegető betartaná, amit ígér. Érezte, hogy ezzel nem tud egyedül megbirkózni, de nagyon félt, mi lesz, ha elmondja ezt bárkinek is – mi van, ha attól csak rosszabbra fordulnak a dolgok?

A fenti példa kitalált történet, de sajnos a való életben nagyon soknak járnak hasonlóan, mint Liza.
Ilyenkor fontos tudni, hogy a 18 éves kor alatti személyről meztelen fotók, videók birtoklása, terjesztése gyermekpornográfiának, illetve szexuális visszaélésnek minősül, ami komoly jogi következményekkel jár. Ha pedig zsarolás is történik, az súlyosbítja a helyzetet. Ráadásul legtöbbször a zsaroló nem elégszik meg egyetlen összeggel, legtöbbször újra és újra fizetésre kényszerít. Ha annyira fiatal az áldozat, hogy még nincs bankszámlája, akkor további képek küldésével fenyegethet, és kihasználja azt, hogy abban a pillanatban annyira meg van ijedve, hogy nem tud tisztán gondolkodni.

Mi a teendő?

  • Mentsd el, fotózd le a zsarolóval/visszaélővel készült beszélgetést!
  • Ne engedelmeskedj a zsarolásnak!
  • Azonnal kérj segítséget egy felnőttől, akiben megbízol! Együtt könnyebb lehet döntést hozni. A legcélravezetőbb, ha a rendőrségen tesztek feljelentést. Ha esetleg ismered a zaklatód, például az osztálytársad, akkor sem kell félned – ebben az esetben fordulhatsz az iskolaigazgatóhoz is akár.
  • Ha bizonytalannak érzed magad, vagy félsz az esetleges következményektől, bátran hívd fel a Kék Vonal telefonos lelki-segély vonalát, amit napi 24 órában hívhatsz ingyenesen. Itt bátran elmondhatod mi történt veled, az ügyelők pedig együtt gondolkodva segítenek kitalálni, mi lehet a legjobb lépés számodra.
  • jogi vonatkozásokról részletesen olvashatsz ezen a linken:
    http://www.biztonsagosinternet.hu/hu/rolunk – Jogsértő tartalom a magyar jogszabályban rész alatt.

Papp Valentina

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!