Sulis témák

Ez a buli más volt, mint a többi

A felsőoktatási intézménybe felvételizőknek július 26. nem csak egy nap a nyári szünetből, hanem az a bizonyos nagy nap, amikor kiderülnek az egyetemek, főiskolák ponthatárai.

Az ország számos területén rendeznek ilyenkor pont váró partykat, ahol a fiatalok koncertek és különböző programok keretében együtt izgulhatnak, hogy elegendő pontot sikerült-e szerezniük az általuk leginkább preferált szakra.

Nyolc óra után minden megváltozik. Az idő csigalassúsággal telik. A rendezvényeken hatalmas kivetítőn teszik közzé a ponthatárokat. Akik pedig otthon vagy kisebb társaságokban várják a nagy pillanatot, azok a felvi.hu oldalán tudják leghamarabb megnézni a pontokat.

Személy szerint, én hiába láttam a táblázatot, számomra az nem volt elegendő. Egészen addig a pillanatig nem tudtam teljesen megnyugodni, amíg meg nem kaptam a felvi.hu SMS-ét, amiben személyesen tájékoztattak róla, hogy felvételt nyertem az egyetemre.

Ez az a nagy pillanat, ami fenekestől felforgatja a felvételizők nyugodt nyarát. Még szinte fel sem tudja dolgozni az ember, hogy mibe is csöppent, de ha másik városban található az új suli, akkor másnap már kezdetét is veszi a kollégiumok/albérletek lázas keresése. Albérletek esetében a lakótársak leszervezése is fontos feladat. Általában kezdetben a gimis ismeretségi kör, pl. volt osztálytársak kerülnek szóba, hiszen jobb néhány ismerőssel egy új, idegen helyre költözni. A költözés után idővel úgyis mindenki megtalálja a saját barátikörét, akivel másik albérletbe tud költözni.

Facebookon is megindul az élet. Azon kívül, hogy minden felvételt nyert ismerősöd kiposztolja az SMS-ét és megtörténnek a tanulmányi státuszok módosításai, különböző zárt csoportok jönnek létre, ahol felsőbb évfolyamosok segítenek a gólyáknak a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. A szakos csoportokban a saját csoporttársaiddal is megismerkedhetsz még a suli kezdete előtt.

28-tól kezdve várható, hogy az adott felsőoktatási intézménytől (ahová felvételt nyertél) e-maileket kapsz. A NEPTUN regisztrációval, gólyatáborral, és más egyéb fontos ügyekkel kapcsolatban. Természetesen nem szabad várni, hogy a sült hal a szádba repüljön, ez már nem a középiskola, itt neked is mozgósítanod kell magadat. Nem fogsz mindent megkapni e-mailben. A leendő iskolád oldalán rengeteg információt és teendőt olvashatsz, ami direkt gólyáknak szól. Pl. a Corvinusnak külön gólya oldala is van, ahol mindent összegyűjtöttek az új hallgatók számára, ami fontos lehet a továbbtanulással kapcsolatban.

Természetesen azok számára sem áll meg az élet, akiknek nem sikerült bejutniuk a kiszemelt iskolába. Ugyanis július 28-tól kezdve, augusztus 7-ig jelentkezhetnek a pótfelvételiben meghirdetett szakok valamelyikére. Fontos, hogy ebben az esetben csak 1 képzés jelölhető meg. Akik úgy döntenek, hogy szeretnének egy évet kihagyni és jövőre újra jelentkezni az álom szakra, azok ősszel vagy tavasszal újra érettségizhetnek bizonyos tárgyakból, hogy több ponttal, nagyobb eséllyel induljanak majd a 2018-as felvételin.

Ha mégsem főiskola vagy egyetem az elképzelés, akkor is rengeteg a lehetőség. Több OKJ-s képzés és szakma közül is lehet válogatni. Ezek mellett (vagy helyett) pedig munkát is lehet vállalni.

A lényeg, hogy semmilyen esetben sem szabad csüggedni. Akkor sem, ha nem vettek fel, és akkor sem, ha nem arra a szakra sikerült bekerülni, amit a legjobban szerettél volna. Az élet nem áll meg. Rengeteg időtök van még, hogy megvalósítsátok az álmaitokat. Ez, a középiskolából való kikerülés pedig egy újabb mérföldkő, amit eleinte nehéznek tűnhet átlépni, de idővel mindenkinek sikerül beleszoknia az új helyzetbe.

Tóth Alexandra

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!