Mások kérdezték

Félek, hogy elveszítem a legjobb barátnőmet

Szia!

Egy olyan problémával írok, ami nem is tudom, hogy valójában probléma-e.
Mindig is azt szerettem, hogyha sok barátom van, de van egy leges legjobb barátnőm is, akinek tényleg mindent elmondhatok. És tulajdonképpen ez mindig is így volt. Aztán most a suliváltásnál új ismerőseim lettek, a régiekkel már nem ugyanazon a szinten tartjuk a kapcsolatot, az elején nagyon nehéz volt, de most így év végére lett egy barátnőm, akivel elég szoros a kapcsolatunk. Nagyon jól kijövünk, és sok mindent meg tudunk egymással beszélni.
Közös ismerőseink vannak, és közülünk neki is van egy jó barátnője. Kezdetben csak azért barátkozott vele, mert sajnálta. A lány ugyanis kicsit ügyetlenkedő, és nincs sok barátja. Eleinte ezzel nem is volt problémám, csak idő közben rájöttem, hogy ez a lány engem annyira nem bír – vagy lehet hogy csak én érzem úgy – meg volt egy két konfliktusunk is. Lényeg a lényeg, hogy nem igazán jövünk ki és elég kínos, amikor hárman töltjük együtt az időt.
Azért furcsa ez nekem, mert mindig volt “legjobb barátnőm”, és megszoktam, hogyha néha-néha mással is vagyunk, azért a mi barátságunk fix, és számíthatunk egymásra.

Én tudom, hogy egy barátság lényege nem az hogy összenőjünk, hanem az is hozzátartozik, hogy néha más emberekkel is legyünk. És mindenhol azt hallja az ember, hogy hagyni kell, hogy a barátnőnk másokkal is jóban legyen, mert attól még a mi barátságunk nem változik. Na de mi van akkor, ha mégis megváltozik, mert annyira jóban lesznek, hogy engem el is felejt? Tudom ez így baromira önzőnek tűnik, az is, de akkor is így érzem… Mit csináljak?

Válasz:

Köszönöm, hogy leírtad ezt a sokak által átélt helyzetet! Természetes, hogy így érzel, mindenki szeretné a lehető legtöbb időt tölteni azokkal, akik a legközelebb állnak hozzá!

Mivel úgy írtad a leveledben, hogy „mi van akkor, HA mégis megváltozik…”, ebből arra következtetek, hogy egyelőre változatlanul jó a kapcsolatotok. Ha most is úgy látod, hogy számíthatsz rá, és nem mutatta jelét az ellenkezőjének, akkor bízz benne, hogy legalább ugyanilyen jó barátok maradtok, és inkább koncentrálj a kettőtök kapcsolatának ápolására.

Persze ijesztő lehet, ha van a közelben még valaki, akivel te nem vagy annyira jóban, mint ő. És bár a leveled alapján már próbálkoztatok jóban lenni a másik lánnyal, azért ha látsz még rá lehetőséget, érdemes lenne megpróbálni közelebb kerülni hozzá is. Megvan rá az esély, hogy megkedvelitek egymást, ha jobban megismeritek a másikat, így idővel akár mindhárman szoros barátnők lehettek – persze ha több próbálkozás után sem kerültök egy hullámhosszra, nem kell erőltetni a dolgot, nem tudunk mindenkivel ugyanolyan jóban lenni.

Ahogy Te is nagyon szépen megfogalmaztad, egy barátság lényege nem az, hogy összenőjünk, hanem hozzátartozik az is, hogy néha egy kis teret engedünk a másiknak és magunknak is. Összességében tényleg arra bátorítanálak, hogy ha még most is ugyanúgy számíthatsz a barátnődre, akkor ne aggódj feleslegesen mások miatt, sőt, nyithatsz Te is új barátok felé! Ez nem zárja ki azt persze, hogy a legfontosabb vagy legszemélyesebb dolgokat a csak legjobb barátnőddel oszd meg, vagy vele töltsd a legtöbb időt.

Remélem, minden rendeződik köztetek, és nagyon szép nyarat kívánok!

Orsi

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!