Szex & szerelem Terhesség

16 évesen babát várni: teher vagy ajándék?

Kati most 16 éves, de olyan döntést kell meghoznia, ami egy felnőttnek is nehézséget okozna. Néhány hete áthívta magához egyik osztálytársát, Ádámot, és habár eleinte nem akarta, végül védekezés nélkül lefeküdtek. Most, 12 héttel később még mindig képtelen elhinni, hogy terhes. Az idő viszont szorítja – általában a 12. hétig engedélyezik az abortuszt.

Dilemma

Kati kezdetben fel sem tudja fogni hogyan történhetett ez, miért pont vele történik?! Nagyon jól tudja, hogy mekkora felelősséggel jár egy gyerek felnevelése és azon tépelődik, hogyan tudná ezt felvállalni 16 évesen. Tisztában van vele, hogy egy élet sorsa van a kezében. Másrészt ilyen fiatalon még szeretne szabad, gondtalan életet élni, bulizni, utazni, tanulni… Mi lesz, ha a gyerek megfosztja ettől a szabadságától? Mi van, ha a barátaival és a szüleivel is eltávolodnak egymástól?

Félelmek

Attól fél a legjobban, hogyan mondja el az egészet az anyukájának, akivel még sosem beszélgettek ilyesmiről. El se tudja képzelni, mit mondjon. Fél, hogy az anyukája kiabálni fog, nem fogja megérteni, esetleg abortuszra kényszeríti, vagy egyáltalán nem támogatja. Úgy érzi, nincs olyan körülötte, aki megértené, hiszen a legközelebbi barátainak az a legnagyobb baja, hogy mit vegyen fel a következő bulin, a felnőtt ismerősei közül pedig senki sem szült ilyen fiatalon. Mit fog szólni Ádám? Mit fognak szólni a többiek?

Amit érdemes átgondolni

Most azokhoz szólók, akik hasonló helyzetben vannak.  Tudom, hogy sok mindent meg kell fontolni a döntés meghozása előtt, de a legfontosabb talán az, hogy mi az, amit te szeretnél? Hogyan hatna rád, ha az abortusz mellett döntenél? Ki az, akire számíthatsz akárhogy is választasz? El tudod magad képzelni anyaként? Miben változik meg az életed, ha a megszülöd a gyermeked?/ Készen állsz arra a változásra, amit a szülés hozhat? (Milyen szükségletei vannak egy pici babának?) A válasz ezekre a kérdésekre adhat egy kis támpontot az elinduláshoz.

Tanácsok

Ha nagyon nehéznek is tűnik ezt megbeszélni a szüleiddel, előbb-utóbb úgyis kiderül, ugyanis az abortuszhoz 18 éves kor alatt szülői engedély szükséges. Azért is fontos, hogy elmondd a környezetednek, hogy megtudd, kinek a támogatására számíthatsz ebben az új helyzetben. Ha egyedül is érzed magad, tudnod kell, hogy sokan vannak és voltak hasonló helyzetben, mint te. Blogokon, fórumokon elolvashatod másoknak a történetét, esetleg felveheted velük a kapcsolatot. Együtt, amikor van melletted valaki, mindig sokkal könnyebb átvészelni egy nehéz időszakot!

Papp Valentina

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!