Munka & pénz

Hogyan lehet nyáron pénzhez jutni?

A nyár közeledtével egyre több fiatal fejében fordul meg, hogy néhány hetet dolgozzon a szünet alatt. A duzzadó pénztárca látványa pedig mindenkit örömmel tölt el. Van olyan, akit egy fesztivál vezérel, mások telefonra gyűjtenek, stb. A következőkben összegyűjtöttem néhány fontos tudnivalót a diákmunkákkal kapcsolatban.

Ha szeretnél egy kis pénzt keresni, akkor a nyári szünetben már 15 éves kortól megteheted, míg év közben 16 év a korhatár. Természetesen 18 éves korig szüleid engedélyére és hozzájárulására van szükség bármilyen munkavégzéshez.

Munkát úgy lehet a legegyszerűbben szerezni, ha bejelentkezel a diákszövetkezetekhez vagy másnéven iskolaszövetkezetekhez. A munkáltatók ezekhez az intézményekhez fordulhatnak az igényeikkel, akik a rendelkezésükre bocsátják diákjaikat.

A diákok tagsági megállapodást és hatósági bejelentést (NAV) követően állhatnak munkába. Nappali tagozatos aktív vagy passzív jogviszonnyal rendelkező diákokra vonatkoznak járulékkedvezmények.

Fontos, hogy diákként nem normál foglalkoztatottságú vagy, ezért leginkább egyszerű betanított feladatokat vagy szakirányú ismereteket feltételező, de gyakorlatot nem igénylő munkákat kell el látnod. Fiatal munkavállalóként éjszakai munkát nem végezhetsz (22:00 és 6:00 óra között), valamint túlórázási lehetőséged sincsen. A maximum 8 órás munkaidő után nem dolgoztathatnak tovább.

Négy és fél órát meghaladó munkavégzés esetén legalább harminc perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti munkaidő esetén legalább negyvenöt perc szünetet kell biztosítania a munkáltatónak számodra. A két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőnek kell eltelnie. Ezen felül jogod van minden héten két pihenőnap tartására.

Ha nem diákszövetkezeten keresztül választasz magadnak nyári munkát, akkor téged is megillet a szabadság joga. Természetesen ez arányos a munkaidőddel. Ha folyamatosan egy hónapot dolgozol egy adott helyen, akkor 2 napot vehetsz ki. A munkáltatónak a hónap végén figyelembe kell vennie, hogy kivetted-e a szabad napjaidat vagy sem. Ugyanis a ki nem vett szabadságot a hónap végén szabadságmegváltás címén ki kell fizetnie neked.

Ennyit kereshetsz

Néhány szó a jövedelemről, hiszen a diákok számára ez a legmérvadóbb a nyárimunkák vállalásánál. Természetesen ez függ a létszámtól, a feladattól, időtartamtól és munkaidőtől, de a minimálbért (639 Ft/ óra) mindenképpen el kell érnie. Nyári időszakban szakértelmet nem igénylő feladatokért már nettó 865 Ft / óra bért is kereshetsz.

Tóth Alexandra

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!