Életmód Mozgás és étkezés

Pörgés a rúdon – sport vagy riszálás?

Rúdtánc, rúdfitness, rúdsport…Sok néven fut a manapság egyre jobban divatba jövő, dinamikusan fejlődő sportág.

Miért érdemes kipróbálni?

Röviden: mert állati jó! Persze, az első edzésnél én is szorongtam, vajon hogyan fogok festeni sportmelltartóban és rövidgatyában?  Mi lesz, ha olyanok közé kerülök, akik már régóta csinálják és jól leégek? Sok bizonytalanság volt bennem is, de végül vettem egy nagy levegőt és elmentem az első alkalomra, ami kellemes meglepetést okozott. Egyáltalán nem éreztem magam feszélyezve, de erre lehetőségem sem lett volna, hiszen annyira megerőltetőek voltak a gyakorlatok, hogy teljes erőbedobással az elemek kivitelezésére koncentráltam. Úgy elrepült az első óra, hogy mire észbe kaptam már nyújtottunk, pedig én csak néhány kezdő forgást gyakoroltam egész végig.

Az edzés ugyanis szintekre van osztva kezdőtől elit kategóriáig, hogy mindenki a saját erőnléti állapotának megfelelő elemeket próbálgasson. Így nem kell másokhoz mérni magunkat – mindenki a saját tempójában, önmagához és edzettségi szintjéhez képest fejlődik. Ebből kifolyólag, bármilyen életkorban el lehet kezdeni, azok közül, akikkel én találkoztam, 13 éves volt a legfiatalabb és 43 éves a legidősebb “játékos”. Mivel sokszor ketten felváltva dolgozunk egy rúdnál, gyorsan össze lehet barátkozni a többiekkel is.

Ez akkor olyan, mint amit a sztriptízbárokban csinálnak a lányok?

Az ilyen kérdésektől a rutinos rudazók már a falra másznak, de legtöbbször kedvesen elmagyarázzák, hogy az edzéseket nem a filmekben látott rúd körül vonagló, erotikus mozdulatok a hangsúlyosak.  Sokkal inkább erőnléti, rugalmassági és akrobatikus elemeket tanulunk. (Ilyenkor a telefonjaink fotóival szoktuk mutatni a bizonyítékokat, ami elég hatásos szokott lenni). Mivel a saját súlyunkkal dolgozunk, ez hosszútávon formálja az alakot, állóképességet és nem utolsósorban a hajlékonyságot is.

Mit adott nekem?

Elsőre az ugrik be, hogy visszaadta az önbizalmat a saját testemmel kapcsolatban. Ez a mozgásforma számomra megmutatta, hogy sportmúlt nélkül is lehet szép eredményeket elérni és büszkének lenni a saját teljesítményünkre. Emellett megtanított türelmesnek lenni magamhoz, hiszen ha kitartóan gyakorlok egy elemet, előbb-utóbb sikerülnie kell!

Papp Valentina 

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!