Életmód Közélet

Az Insta olyan mint a drog

Kutatók mondják.

Arról talán már hallottál, hogy sok minden okozhat függőséget, nem csak az alkohol, vagy a drog. Létezik társfüggőség vagy netfüggőség is, ezen belül a közösségi-médiának is lehet ilyen hatása. Honnan tudod, hogy függő vagy? Onnan, hogy egy idő után alárendelsz szinte mindent annak a dolognak, amire a függőséged vonatkozik, például rendszeresen alig várod, hogy postolhass az Instára valamit, aztán pedig éberen figyeled a lájkokat és kommenteket. Korábban már írtunk a kényszeres postolás esetleges okairól, a Mi az a FOMO című anyagunkban.

„Aki sok lájkot kap, az egy darabig jól érzi magát tőle, de legközelebb még jobban akarja majd őket. Aki nem kap elég lájkot, azt érzi, hogy értéktelen, szar ember, és ez magányhoz, önbizalomhiányhoz és depresszióhoz vezethet.” – írja a mivoltma.

Fontos, hogy az önbizalmad ne a külvilág reakcióitól függjön, mert akkor állandó megerősítésre lesz szükséged és azon fogsz görcsölni, hogy ha nem jön meg a napi x lájk adag, akkor az azt jelenti, hogy nem vagy elég szép, okos vagy érdekes.

Ha igaz rád a napi több szelfizgetés, vagy életed intim eseményeinek rendszeres megosztása, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy nem lettél-e saját önbizalomhiányod rabja.

egycsonakban.hu

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!