Ha bajban vagy Szexpara

Esemény utáni tabletta

Elszakadt a gumi, vagy eleve nem is használtatok? Nem akarsz terhes lenni, de nem tudod hova fordulj? Segítünk.

Ha már megtörtént a baj és elment benned a partnered, akkor a legfontosabb ilyenkor, hogy minél előbb (72 órán belül) ellátogass egy nőgyógyászhoz, hogy esemény utáni tablettát írass fel magadnak.

OK, de nem akarom elmondani a szüleimnek, hogy lesz akkor receptem?

Úgy, hogy elmész akár egyedül ahhoz a nőgyógyászhoz esetleg háziorvoshoz, akihez eleve is jársz, vagy  felkeresed a lakóhelyedhez legközelebb eső kórház tiniambulanciáját/gyermeknőgyógyászatát. Itt nem kell izgulnod, simán besétálhatsz rendelési időben, nem te leszel az első, akinek ilyen receptre van szüksége, csak intézkedj minél előbb, mert az aktust követő 72 órán belül be kell venned a tablettát.

Miért “72 órás tabi” a neve?

Mert az aktus utáni pár napban van csak lehetőség arra, hogy a magas hormontartalmú tabletta megakadályozza a terhesség kialakulását, ugyanis néhány napig tart, amíg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön át eljut a méh üregébe.

Lehet tőle valami bajom, van mellékhatása?

Nagy baj nem lehet, viszont néhány mellékhatás előfordulhat, mint például a hányinger, hányás, két menstruáció közötti pecsételő vérzés. Ezen kívül nem kizárt, hogy jelentkezik fejfájás, szédülés, mellfeszülés, gyengeség, de ezek egy nap után elmúlnak.

Tök jó, hogy vész esetén rendelkezésre állnak ezek a tabik, viszont nem tanácsos gyakran alkalmazni őket, mert később felborulhat tőle a ciklusod, és egyéb szövődményeket is okozhat. Inkább használjatok óvszert, vagy szedj fogamzásgátló tabit.

Jó, ha tudod, hogy a 72 órás tabi nem véd meg a szexuális úton terjedő nemi betegségektől, az ilyenfajta védelemhez óvszert tanácsos használni.

egycsonakban.hu

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!