Kultúra

Csak annyit mondunk: 13 reasons why…

Ez a sorozat mostanában nagyon felkapott, és nem véletlenül. Úgy gondolom, hogy mindenkinek érdemes megnéznie.

Az alaptörténet az, hogy egy lány, Hannah Baker, mielőtt öngyilkos lesz, kazettákra rögzíti öngyilkosságának okait, amiből tizenhárom van. Az évadból minden epizód egy-egy okot fejt ki.
Ez a sorozat hatalmas mögöttes tartalommal rendelkezik, és a bántalmazásnak, ami lehet fizikai és lelki is, egy elrettentő, túlzó példáját mutatja meg. A sorozat számomra egy olyan oldalát mutatta be az öngyilkosságnak, amire eddig még nem gondoltam. Hannah 13 okot írt, amelyek különböző személyekhez voltak köthetőek. A különböző epizódokban pedig ezeknek az embereknek a szenvedéseit mutatják be. Nekem ebből az jött le, hogy minden ember egyaránt fontos. Hannah úgy érezte, hogy nincsenek barátai, de láthatjuk, hogy az egész iskola gyászolta őt. Szóval ha úgy érezzük, hogy senkinek nem vagyunk fontosak, akkor jobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy ez nem igaz, hiszen minden ember egyaránt fontos, így mi is.

Nagyon sok jó gondolat volt a sorozatban, ami nekem tetszett. A kedvencem, amikor az egyik szereplő kifejtette, hogy az emberek csak akkor foglalkoznak a másikkal, ha az öngyilkos lesz. Poszterekre kiírják, hogy tegyünk az öngyilkosság ellen. De sehol, és tényleg sehol nem látunk olyan plakátot, ami arra buzdítaná az embereket, hogy legyenek egymással kedvesek.

Láthattuk a cselekményekből,hogy milyen fontos az elfogadás. Ha nem szimpatikus egy ember, egyszerűen csak hagyjuk békén. Nem szabad bántanunk, hiszen sosem tudhatjuk hogy kiből milyen érzéseket váltanak ki a szavaink.Ezek miatt elengedhetetlen figyelnünk a közeli barátainkra is, hiszen lehet, hogy épp titkolják, hogy valami nagyon fáj nekik.
A sorozat egyébként remekül épül fel. A színészek fantasztikusan játszottak, nagyon jól adták át az érzelmeket. Megéri nézni.

Molnár Márta

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!