Kultúra Szórakozás

Mesék az elmebajról

Ez a film öt olyan történetet dolgoz fel, amelyeket talán nem a korosztályunknak találtak ki, de ha megnézzük, átértékelhetünk magunkban pár dolgot.

A cím kapásból árulkodik a film koncepciójáról, hiszen öt történet fonódik egybe, és mindegyik egy-egy pszichiátriai betegséget mutat be. Nekem nagyon tetszett, hogy a betegségek nagyon hitelesen, és realista módon jelennek meg. A történetek hétköznapi emberekről, hétköznapi küzdelmekről szólnak, viszont nem mindennapi betegségekről van szó. Lehet, hogy elsőre nagyon nyomasztónak tűnik ez a film, de egyáltalán nem az, persze nem is vígjáték, hiszen masszívan negatív helyzeteket láthatunk, amelyből fakadóan nem lehet ezt viccként kezelni, de pont emiatt szeretem ezt a filmet.

Az ember egyik alapvető tulajdonsága az, hogy átérezzük mások fájdalmát. Ez a film pont erre az érzésre erősít rá, hiszen betekintést nyerhetünk abba, hogy mi zajlik mások lelkében, tudatásban, illetve mit él át egy skizofrén beteg, vagy egyesek hogyan dolgoznak fel nagy traumákat.

Azoknak ajánlanám ezt a filmet, akik akár csak egy kicsit is érdeklődnek a pszichológia és a mentális betegségek iránt.

Molnár Márta

amerikai filmdráma, 85 perc, 2013.

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!