Sulis témák

“Bárki meg tudta írni” – beszámoló a mai töriről

A történelem sosem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé. Mindig megtanultam, mert tudtam, hogy az érettséghez szükségem lesz rá, de sajnos a tanáraimnak nem sikerült megszerettetniük velem a törit.

Az érettségivel kapcsolatban az volt az érzésem, hogy bárki meg tudta írni legalább kettesre, még az is, aki sosem tanult órákra. Ugyanis a feladatok 80%-a inkább szövegértés és forrásértés jellegű volt, ezért tényleges tárgyi tudásra nem volt olyan nagy szükség, csak az esszéknél.

Több olyan feladat is akadt az érettségiben, amit nem tanultunk ilyen részletesen, ezért „józan paraszti ésszel” igyekeztem válaszokat adni. Tetszett, hogy többségében teszt jellegű feladatsort kaptunk, így mindenhol bekarikáztam vagy aláhúztam valami, még ott is, amiről sejtésem sem volt. Üresen semmit nem hagytam, mert még így is van esély rá, hogy jól tippeltem.

Legnagyobb nehézséget a kereskedelmi útvonalak és az Emberi és polgári jogok nyilatkozatával kapcsolatos feladatok okoztak. A többit az atlasz és a források alapján többnyire meglehetett oldani.

Sokan már 1-1,5 órával hamarabb beadták a feladatsorukat. Hamar elkészültek vele. Pedig én pont attól tartottam, hogy nem lesz elegendő az idő, ugyanis minden feladat hosszabb-rövidebb forrásokra épült, de kellemesen csalódtam, amikor jóval a saját magam által kijelölt idő előtt befejeztem a rövid feladatokat, és rátérhettem az esszékre.

Úgy érzem, hogy esszék szintjén voltak már jobb feladatsorok is. Én a görög hitvilággal kapcsolatos rövid és a dualizmus nehéziparára épülő hosszú esszét választottam. A hosszabb esszé miatt esett erre a párosítása a választásom, ugyanis a II. világháborúval kapcsolatos rövid eszét jobban tudtam volna, mint a görög vallást, de a tatárjárásról közel sem tudtam volna annyit írni, mint a dualizmusról. Ezért mérlegeltem. Végül mind a két helyen megtöltöttem az összes sort. Sőt, egyre kisebb betűkkel kellett írnom, hogy ne lépjem át a megengedett sor számot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy jó is, viszont a mennyiségből nem akadhat probléma.

Összességében véve, jóval nehezebb feladatsorra számítottam. Örülök, hogy az esszéről is volt valamilyen szinten fogalmam, mert ettől tartottam a leginkább. Még nagyobb örömmel tölt el, hogy számomra befejeződött az írásbelik sora, ugyanis tavaly már előrehozottan érettségiztem angolból és a választott tantárgyamból, informatikából is. Viszont sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek, akinek még hátra van valamelyik írásbelije!

Tóth Alexandra

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!