Sulis témák

Nem létező állások

Jelenleg én is a pályaválasztási mizéria közepén állok, ezért a leendő munkahely kérdése engem is megmozgat. De mi tévő legyen az ember, ha még az egyetemek sincsenek felkészülve ezekre az újításokra és ők sem tudják, hogy milyen oktatásra lenne szüksége a diákoknak? Honnan tudjuk, hogy melyik szakot válasszuk, amikor a jövőben minden meg fog változni?

Nem is olyan régen, érdekes problémára derült fény egy konferencia során. Ugyanis a technológiai fejlődésnek köszönhetően az elkövetkezendő években rengeteg új állás fog születni, amelyekben ma még nem létező eszközök segítségével kell majd helytállni.

Nem csak a feladatok és problémák lesznek ismeretlenek, hanem a munkához használható technológia is.

írja a hvg.hu.

Ennek tükrében a konferencián három kulcsfontosságú dologra hívták fel a figyelmet. Ezek a pontok összefoglalják, hogy előre láthatólag miként lehetne a diákokat felkészíteni arra, hogy bármilyen pályán megállják a helyüket.

Az egyik fontos tényező a szakmai és technológiai alapismeretek elsajátítása. Ez azért fontos, mert manapság azt hiszik az emberek, hogy az okos telefonoknak és az internetnek köszönhetően bárhol és bármire rákereshetnek, és már egyáltalán nincs szükség tudásra. A változó tudásanyagok és az új kütyük kezeléséhez viszont pont az ellenkezője fog majd bebizonyosodni. Ezután az embereknek a különböző eszközök nélkül is mindent tudniuk kell.

A második kulcs, a problémamegoldás képességének elsajátítása.

A harmadik „mérföldkő” a hozzáállás. Az egyetemeknek fejleszteniük kell a hallgatók a kíváncsiságát, a munka iránti szenvedélyt, a kitartást, a kezdeményező- és alkalmazkodóképességet.

Természetesen a technológia uralta világban is rengeteg és folyamatos tanulásra van szükség a karrierépítéshez. Ezt tudatosítani kell a diákokban, ugyanis egyesek készpénznek vehetik a sikert, és így hosszútávon elveszhetnek a munkaerőpiacon.

Tóth Alexandra

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!