Életmód Lelkizés

„Az elején nagyon kattogtam”

"Az elején nagyon kattogtam"

Bé 17 éves, és lassan fél éve van drogrehabon. Arról beszélgettünk vele, hogy miért kezdett el anyagozni.

Ráczkeresztúron vagyunk a Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában, ahol Bével beszélgetünk, aki rengeteget fejlődött az elmúlt hónapokban. A rehabra senki sem kényszerítette, magától érezte úgy, hogy változtatnia kéne, mert rossz irányba tart az élete.

Milyen drogokat használtál?

Tíz évesen kezdtem el inni és cigizni, nem sokkal ezután már füveztem. 12 éves koromra marihuána függő lettem, később pedig kipróbáltam a biofüvet is, de ezt csak fél évig használtam, mert nagyon rosszul lettem tőle. Utólag kiderült, hogy akkumulátorsav, meg patkányméreg volt benne, de le is álltam vele, nem akartam tropa lenni. Nagyon magas volt a vérnyomásom, rettentően vert a szívem, azt hittem meghalok. Viszont mivel szükségem volt valamire, visszatértem sima fűhöz, aztán jöttek a stimulánsok. Ez a korszakom nagyjából három évig tartott.

Lett egyéb bajod is?

Igen, többször kerültem intenzív osztályra, és kialakult egy autoimmun betegségem is, továbbá pánikbeteg lettem. Előfordult, hogy attól féltem, valaki a metró alá fog engem rúgni, vagy én teszek kárt másban ilyen módon. Elkezdtem félni magamtól és az emberektől is, az utcára sem mertem kimenni. Depressziós lettem és rosszul éreztem magam a bőrömben. Egy idő után ebből elegem lett, és felkerestem egy pszichiátert, viszont ez sem bizonyult jó ötletnek, mert elég hamar gyógyszerfüggő lettem. Nyugtatókat, altatókat és fájdalomcsillapítókat toltam, a végén már ott tartottam, hogy négy különböző orvostól írattam fel a gyógyszereket, plusz még feketén is vettem olyan készítményeket, amelyeket itthon nem nagyon lehet kapni.

Mindeközben hogyan alakult az életed?

Kisiklóban volt. Hétfőtől péntekig leszedáltam magam a gyógyszerekkel, majd hétvégén felpörögtem a stimulánsokkal, nem aludtam, teljes ámokfutás volt. A családomtól eltávolodtam és az iskola sem ment, minden csak az anyagról szólt.

Hogy kerültél végül a ráczkeresztúri Fiatalok Drogterápiás Otthonába?

Egyszerűen rájöttem, hogy nem akarok meghalni és felkerestem ezt a rehabot.

Mit gondolsz, miért nyúltál ilyen korán a drogokhoz?

A családomtól mindent megkaptam, de nálunk gyakran feszült volt a légkör, mert sokat veszekedtek a szüleim, később el is váltak. Nekem pedig választanom kellett közülük, amit egyáltalán nem akartam. Egy idő után már nem éreztem magam jól velük, és utáltam az kialakult helyzetet. Közben egyéb magánéleti nehézségekkel is szembe kellett néznem, szóval sok minden volt a puttonyomban…

Milyen volt az első heted a rehabon?

Nem volt egyszerű, az elején nagyon kattogtam, ideges voltam és elvonási tünetekkel küzdöttem. Nem tudtam aludni, vert a víz, ha meg mégis sikerült aludnom, akkor kiabáltam álmomban. Most már sokat és jól tudok beszélni a problémáimról, de az első héten magamról is alig tudtam, nemhogy beszélni. Egyébként úgy jöttem ide, hogy nem hiszek a csodákban, de aztán láttam, hogy másoknak is sikerült letenni a cuccot és felépülni, ez pedig erőt adott.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Szeretnék visszamenni a suliba és leérettségizni, aztán egyetemre menni. A legnehezebb az egészben, hogy a drogozás okozta a legnagyobb örömet az életemben, és találnom kell valamit, ami pótolja az anyagot, és boldoggá tesz. Elkezdtem sportolni, és igyekszem értelmesen eltölteni a szabadidőmet.

*

Ha hasonló helyzetben vagy, esetleg akad olyan a környezetedben, akinek problémája van a drogokkal, itt tájékozódhatsz ingyenesen, és név nélkül. 

egycsonakban.hu

kép forrása

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!