Sulis témák

Bukás után is sikerülhet

Van az úgy, hogy elsőre nem jön össze, de lehet, hogy a vizsga típusa nem volt megfelelő. Érdemes próbálgatni, kinek mi fekszik a legjobban. Nyelvvizsga-tapasztalat testközelből.

Számomra is fontos szempont volt, hogy még érettségi előtt meglegyen a nyelvvizsgám. Mivel első sorban a többletpontok miatt éreztem szükségét, ezért nem feltétlenül volt az a célom, hogy komplex nyelvvizsgát tegyek. Azt tudni kell, hogy a diplomához ilyen típusú nyelvvizsga kell. Ez azt jelenti, hogy ugyanabból a típusú nyelvvizsgából kell teljesíteni a szóbelit és az írásbelit is. Viszont a plusz pontokért az is elegendő, ha valaki két különböző típusú vizsgát tesz.

A magántanárom segített készülni a megmérettetésre. A készülésem során a TELC és az Origó nyelvvizsgái kerültek szóba. Rengeteg feladatsor és gyakorlás után, közös megegyezés alapján arra jutottunk, hogy az írásbelit a TELC-ből csinálom, a szóbelit pedig az Origóból. Számomra ez a kombináció tűnt a legegyszerűbbnek.

Na de milyen a vizsga?

Az Origó szóbelijét azért tartottam szimpatikusnak, mert a hallásértési feladatnál idegen nyelven hallod a szöveget, viszont a lapon magyarul szerepelnek az ezzel kapcsolatos kérdések, és magyarul is kell őket megválaszolnod. Maga a bizottság előtti szóbeli pedig három részből áll. Először van egy kisebb bemutatkozás, ahol magadról kell beszélned, de természetesen nem egy bemagolt szöveg alapján, hiszen folyamatosan belekérdez a vizsgáztatód, párbeszédet folytatsz vele. Aztán jön a képleírás. Itt két képet húzol, amelyből neked kell kiválasztanod a számodra jobban tetsző fotót, és néhány mondatban leírnod, hogy mi is van a képen, majd a képtől bizonyos szinten elvonatkoztatva kell összefüggően beszélned néhány percig. A mondandódnak kapcsolódnia kell a képhez, de nem azt kell pontosan megfogalmaznod, hogy mit is látsz a képen (pl.: ha látsz egy koncertet, akkor egy saját koncert élményről mesélsz a vizsgáztatódnak). Az utolsó fázis a párbeszéd, ahol a vizsgáztatóddal beszélgetsz egy adott témáról.

Bármiről kérdezhetnek

Leginkább azért fogott meg ez a fajta szóbeli, mivel itt nincsenek megadott témák, nincsenek tételek, így tulajdonképpen bármiről kérdezhetnek. Számomra ez sokkal korrektebb, (mint pl. a középszintű érettségi, ahol be vagy skatulyázva, hogy mik a kérdések), és életszagúbb, mint más vizsgákon.

Az Origó írásbelije viszont nem mertem belevágni, mivel a szóbelihez hasonlóan, ez is kétnyelvű. Tartottam tőle, hogy egyszerre angolul is és magyarul is produkálnom kell. Ezért a TELC írásbelije mellett döntöttem, ami egynyelvű nyelvvizsga. Ebben szövegértési, nyelvhelyességi és levélírás feladatokat kellett elvégeznem, amelyek közel sem voltak egyszerűek. Sajnos az írásbelim nem sikerül, viszont nem keseredtem el, mert már a vizsgán éreztem, hogy mégsem ez a vizsga a megfelelő számomra. De egy próbát megért.

A magántanárommal ezek után úgy döntöttünk, hogy megnézünk néhány Origós írásbeli feladatsort is, annak ellenére, hogy korábban mennyire elleneztem, és egyből nemet mondtam rá, hogy kétnyelvű írásbelire menjek. Az eredmény elképesztő volt. Már az első alkalommal látszott, hogy ezt a fajta vizsgát nekem találták ki. Szinte alig kellett javítanom a házi feladataimon. A tanárom pedig el sem akarta hinni, hogy ilyen hamar átállt az agyam a kétnyelvű feladványokra. Mindemellett az volt a legjobb az egészben, hogy elkezdtem élvezni a feladatokat és alig vártam, hogy megoldhassam őket. Nem kényszerből írtam meg azt a rengeteg feladatsort, hanem sokszor szinte szórakozásból.

Bukás után siker

Végül befizettem az írásbelit, és sikerült is! A feladatsorban itt is található egy szövegértési feladat, azzal a különbséggel, hogy az egy oldalas angol szöveghez magyarul vannak feltéve a kérdések, és ezekre magyarul kell válaszolni a szöveg alapján. A második feladat egy fordítás, ahol egy angol szöveget kell a lehető legmagyarosabban lefordítani. Végül van a levélírás, ahol magyarul vannak megfogalmazva a szempontok és természetesen angolul, az angol levelezési formát követve kell megírni a levelet. Persze végig lehetőség van szótárak használatára, így közel sem olyan nehéz megoldani a feladatokat, mint amilyennek első olvasásra tűnhet.

Néhány éve még én sem gondoltam volna, hogy jelenleg komplex értékű Origó nyelvvizsgával fogok rendelkezni. Pláne azért, mert utána olvastam ennek a típusnak, és rengeteg helyen megírták, hogy sokkal nehezebbnek tartják, mint az egynyelvű társait, mivel itt nem elég angolul valamilyen szinten megérteni a szövegeket, hanem pontos fordítást igényelnek a feladatok.

Befejezésképpen mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy nézzen meg többféle nyelvvizsgát a felkészülés során, és ne csüggedjen, ha elsőre nem sikerül. Menjen el még egyszer ugyanarra a típusra, vagy próbáljon ki másikat. Nem vagyunk egyformák, ezért mindenkinek más és más fajta felel meg.

Tóth Alexandra

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!