Sulis témák

Hogyan éld túl a szóbeli nyelvvizsgát?

Hogyan éld túl a szóbeli nyelvvizsgát?

Ha létezik ilyen, akkor a szóbeli nyelvvizsgától még jobban féltem, mint az írásbelitől. Pedig a legtöbb ember szerint az írásbeli az igazi akadály, engem ez mégsem nyugtatott meg. Oké, hogy alig tíz perc az egész, na de mégis csak mások előtt kell valamit produkálni! És ha ott bénázol valamit, azt nem csak te veszed észre…

Ezzel a pozitívnak nem mondható hozzáállással vágtam neki, és gyorsan el is határoztam, hogy a lehető legkevesebb ember előtt akarom leégetni magam, ezért az Origóra megyek. Ezen a nyelvvizsgán ugyanis nincs párod. Nem osztanak be vadidegenekkel, nem kell megfűznöd egy barátnődet, hogy ő is éppen akkor vágjon bele és legyen a párod… Semmi ilyesmi. Ennél a nyelvvizsgánál csak te vagy, és két vizsgáztató tanár. Szerencsére ők sem faggatnak egyszerre, amikor az egyikük kérdez, akkor a másik fél csak hallgat és jegyzetel, így nem kell kétfelé figyelned.

Ez tök jó. És az is, hogy nem faggatnak órákon keresztül. A nyelvvizsga kb. 10-12 perc, így még meg sem szomjazol közben (előtte azért érdemes inni egy kortyot). Először megkérnek az adataid ellenőrzésére, itt már az idegen nyelven szólnak hozzád, úgyhogy van időd ráhangolódni. Ha minden stimmel, akkor ki kell húznod két képet, amiből az egyikről kell majd mesélned, illetve egy szituációt, ami az utolsó része lesz a vizsgának. Ne akadj ki, bármit is húztál! Most még ne ezen filózz, hanem koncentrálj magadra, hiszen ezután megkérnek, hogy mesélj magadról egy kicsit. Szerintem a legjobb, ha erre eleve felkészülsz. Gondold át otthon, hogy mit mondanál el 3-4 percben, és azt tényleg tudd nagyon jól, mert egy erős indítás téged is meg fog nyugtatni, ők pedig le lesznek nyűgözve.

A kép

A képleírásnál először mondd el, hogy mit látsz, és csak utána térj rá a véleményedre, vagy a saját tapasztalataidra. Használd nyugodtan a fantáziádat, és ha nem megy az adott téma, térj át egy kapcsolódó területre (például ha a képen egy bevásárlóközpont szerepel, akkor mesélhetsz az egészséges táplálkozásról is). Ha nem erre kíváncsiak, úgyis rá fognak kérdezni az eredeti területre, de legalább látják, hogy más témában milyen jó a szókincsed.

A szitu

A szituációnál szinte mindig a vizsgázó kérdez (például megkér, hogy mutasd be a város nevezetességeit, vagy meséld el, hogyan ünneplitek a karácsonyt). Szerintem ez azért jó, mert ha egyébként nem jutna eszedbe az odaillő szó, akkor a kérdéséből már ki is emelheted azt (az igét biztosan). Attól pedig nem kell félni, hogy nem fogod megérteni a feladatot, hiszen ennél a nyelvvizsgánál minden feladat magyarul van leírva. Nagyon mellélőni így már nem lehet.

Szóval a tippjeim röviden:

  • Válaszd ki a legszimpatikusabb nyelvvizsgát! Az írásbelit és a szóbelit nem muszáj ugyanott megcsinálni, a lényeg, hogy mindkettő akkreditált legyen.
  • Olvasd el, hogy mik a követelmények és a pontozási szempontok. Ez nagyon sok mindent letisztáz benned. (http://www.onyc.hu/origo-nyelvvizsga)
  • Legyen egy tömör, de (nyelvtanilag) izgalmas bemutatkozód saját magadról.
  • Kipihenten érkezz a vizsgára.
  • Ne kérdezősködj a többiektől, hogy nekik hogy ment, úgyis csak stresszelni fogjátok egymást.
  • A vizsgáztatók arra kíváncsiak, hogy mit tudsz. Olyan kifejezéseket és szerkezetek használj, amiben magabiztos vagy.
  • A képnél azt válaszd, amiről több mondandód van. A vizsgáztatóknak nincs preferenciája egyik helyzetben sem.
  • Törekedj a folyamatos beszédre! Ezt otthon is gyakorolhatod, például véletlenszerűen kiválasztott képekkel vagy felkészítő könyvek segítségével.

Harsányi Kata

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!