Kultúra Szórakozás

Neked miről szól a Mindenki?

Nemrég média órán elkezdtünk nézni az osztállyal egy rövidfilmet. Akkor még “Oscar-díjra jelölt” filmként emlegette a tanárnő, a következő órán viszont már az “Oscar-díjas” Mindenki című filmről volt szó.

Az alkotás 1991-ben játszódik, ahol a 10 éves Havasi Zsófi új iskolába kerül. A beilleszkedés eleinte nehéznek tűnik, de Zsófi bekerül az iskola híres kórusába, és összebarátkozik Lizával. A kórusvezető, Erika néni sokak kedvenc tanára, minden próba után csokit oszt a gyerekeknek. Ám az első alkalommal megkéri Zsófit, hogy mostantól ne énekeljen a kórusban, azaz csak tátogjon, míg a többiek énekelnek. A lány igazságtalannak tartja és rosszul esik neki, de nem árulja el senkinek. A következő próbák egyikén Liza észreveszi, hogy Zsófival valami nem stimmel, majd amint megtudja az igazságot, rájön, hogy a kórus jó része végig csak egy helyben áll, és csak úgy tesz mintha énekelne, azaz tátog. Liza és Zsófi úgy érzik, hogy valamit tenniük kell. Vajon beválik a tervük?

A film fő mondanivalója valószínűleg mindenkinek más. Szerintem a legnyilvánvalóbb dolog,  az, hogy nem szabad kivételezni másokkal. Lehet, hogy az élet nem mindig igazságos, de segítenünk kell a gyengébbeknek.

Ez a rövidfilm nagyon elgondolkodtató volt. Engem többek között az igazságtalanság kiküszöbölésének kérdése foglalkoztatott, illetve az, hogy a való életben mi történt volna Erika néni kérése után. A Mindenki kortól függetlenül érdekes, szórakoztató és nem utolsó sorban elgondolkodtató film.

magyar rövidfilm, 25 perc, 2016, rendező és forgatókönyvíró: Deák Kristóf

Bándoli Anna

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!