Kultúra Szórakozás

Idegtépő hatás a zenében

A horrorfilmek aláfestő zenéjének kiemelt szerepe van a rémisztő hatás elérésében, de mitől olyan félelmetesek ezek a zenék? 

A félelemkeltő zenének nincs kimondott műfaja, még különleges hangszer sem kapcsolódik hozzá. A szakértők szerint a zene szerepe ugyanolyan fontos, mint a vizuális effektek és a látvány. A zene segít megalapozni a film hangulatát, illetve építi a feszültséget.

Az egyik legkorábbi sikeresnek mondható próbálkozás Hitchcock Psycho című filmzenéjéhez kötődik. Az idegtépő hatás eléréséért itt a különösen éles és magas hangfekvésű, főként hegedű hangok felelnek, amelyek később más filmekben is visszaköszöntek. Az 1970-es években rájöttek arra, hogy a szintetizátor által keltett elektromos hangok kifejezetten hátborzongatóak tudnak lenni. Egyetemi kutatók megpróbáltak tudományos magyarázatot keresni arra, hogy a zenének miért van ilyen nagy hatása a nézőkre. Egy kutató, Rowan Hooper arra jutott, hogy a félelemkeltő zenék olyan dolgokra emlékeztetnek, amiktől ősidők óta mindenki fél – írja a BBC. Például a Psycho hegedű hangja hasonlít arra, amikor egy veszélyes ragadozó állat üldözte az ősembert. Mivel ezek a félelmek evolúciósan mindenkiben benne vannak, a zenekészítőknek csak arra kell figyelniük, hogy a megfelelő hangokkal előhívják ezeket.

Ezen felül még arra is kell törekedniük, hogy az a néhány ijesztő hang valahogyan tükrözze az egész film hangulatát.  A meglepetés ereje is borzasztóan fontos: egy hosszú, fél percig kitartott hang unalmas és kiszámítható lehet, ezért a szerzők próbálnak fordulatokat belevinni a zenébe. Egyszóval nagy fába vágják fejszéjüket, akik kimagasló horrorfilmzene írásra adják fejüket!

Papp Valentina

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!