Sulis témák

Káosz a felvételi körül

Káosz a felvételi körül

Mint idén érettségiző, én is belecsöppentem abba a káoszba, ami a felvételi körül forog. Ugyanis 2015-ben bejelentette az oktatási államtitkárság, hogy rengeteg szakot megszüntetnek.

Ezzel még nem is lenne olyan nagy a probléma, ha ezek a változtatások nem zajlanának folyamatosan, még a felvételi időszakban is. Konkrét példa a közösségszervező alapszak, amellyel már elég régóta kecsegtetik a diákokat. Ez a szak szeptembertől az andragógia helyett fog indulni, viszont a hivatalos szakkínálatba csak két héttel a jelentkezési határidő vége előtt került be, ami azért valljuk be, eléggé szoros idő ahhoz, hogy valaki eldöntse, mivel is szeretne foglalkozni az elkövetkezendő éveiben.

Természetesen ez csak egy példa a sok közül. Rengeteg olyan szak van, ami a februári keresztféléves képzésben indult utoljára. „több agrármérnöki mester- és alapszakot – például az állattenyésztő mérnökit, a környezetgazdálkodási mérnökit – kivezetnek, ezek helyett az ötéves, osztatlan agrármérnöki képzés indul szeptembertől.” – írja a hvg.hu.

Vannak olyan alapképzési szakok is, amelyek elveszítették önállósságukat, így már ezentúl csak szakirányként választhatók az egyetemeken és főiskolákon. Ha még ez mind nem lenne elég, rengeteg szakot összevontak, amelyek eddig külön-külön léteztek. Pl. a mozgóképkultúra és médiaismeretet, valamint a képi ábrázolást, az új szak neve: képalkotás.

Egyes felvételizők jobban jártak, ugyanis még mindig létezik az a szak, amire szeretnének menni, csak a nevét változtatták meg. A politológiára politikatudomány néven, míg a design- és művészetelméletre designkultúra néven lehet rátalálni a szeptemberben induló képzések közt.

A szakokon kívül az egyetemek és főiskolák intézményei között is hatalmas a felfordulás és az átalakítás. „Az a felvételiző, aki ezekben a napokban szombathelyi vagy soproni képzésre jelentkezik, tulajdonképpen olyan egyetem nevét választja ki az elektronikus felvételi rendszerben, amely már nem létezik.” mutat rá a hvg cikke.  Ez csak egy példa a sok közül. Rengeteg egyetemet összevonnak, karokat szüntetnek meg, vagy más egyetemek veszik át a működtetésüket.

Mindent összevetve, elmondható, hogy aki idén érettségizik és szeretne tovább tanulni, annak bizony fel van adva a lecke. Szakok megszűnése, nevek megváltozása, iskolák összevonása, stb. Végül ne feledkezzünk meg az érettségiről sem, amiben szintén rengeteg újdonság lesz májusban-júniusban. Szerintem az összes felvételiző nevében mondhatom, hogy kissé ijesztő, ami a felsőoktatás hátterében zajlik, és nem győzzük kapkodni a fejünket a temérdek változtatás hallatán.

Tóth Alexandra

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!