Sulis témák

Megtalálni az igazit – nyelvvizsgák, első rész

Megtalálni az igazit - nyelvvizsgák, első rész

Az érettségi és a felvételi felé közeledve mindenki belefut a nagy kérdésbe: mikor nyelvvizsgázol? Aztán persze jön a következő: ja, és melyiket csinálod? Az öt kötelező érettségi vizsga mellett még egy hatodik vizsgát is lazán meg kell csinálni…jaj ne már!

Egyeseknek tök könnyedén megy a nyelvtanulás, viszont vannak kevésbé szerencsések is, akik éveken át keresgélik az igazit, akivel végre összejön. Most nem a “nagy Ő-re” gondolok, hanem a tökéletes nyelvvizsgára, mert ilyen is van. Mivel az egyetemi diplomát nem lehet legalább egy nyelvvizsga nélkül megszerezni, ezért érdemes már az érettségi mellett kipipálni ezt a kihívást. A jó hír az, hogy bármennyire is rossz a nyelvérzéked, megvan a számodra is tökéltes nyelvvizsga, csak meg kell keresni.

Hogyan?

Először érdemes megkérdezni a tanárod véleményét, hiszen ő jól látja, hogy melyik részekkel boldogulsz könnyebben, és melyik megy kevésbé. Aztán irány a net! A legtöbb nyelvvizsga típus nem csak leírásokat, hanem ingyenes próbafeladatokat is feltesz a honlapjára, amit ha kipróbálsz, már sokkal könnyebb eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem. Ingyenes próbavizsgákat az Educatio kiállításon és a Nyelvparádén is szoktak rendezni, ahol a nyelvtanárok helyben ki is javítják a tesztedet, sőt, még a szóbeli részt is gyakorolhatod. Ha már tudod, hogy miben vagy jó (nyelvtan, szövegértés, szókincs, stb.) akkor azt is érdemes átgondolni, hogy egy vagy kétnyelvű nyelvvizsgát szeretnél. Az egynyelvűnél csak az adott idegen nyelven szerepelnek a feladatok, vagyis nem kell magyarról angolra/németre/franciára/stb.-re fordítanod, ami a legtöbb diáknak nagy könnyebbséget jelent. A kétnyelvű előnye az lehet, hogy könnyebb megérteni a pontos feladatot, mert azok magyarul is le vannak írva, illetve a kérdésekre magyarul kell válaszolni (pl. a magnóhallgatás vagy a szövegértési feladat esetén).

Ami tovább bonyolítja a helyzetet, hogy vannak állami és nemzetközi nyelvvizsgák is. Ha az érettségihez, vagy a diplomád megszerzéséhez szeretnél nyelvvizsgázni, akkor elég egy államilag elismert nyelvvizsgát szerezned (egy középfokú nyelvvizsgát egyébként akkor is kapsz, ha emelt szintű érettségit teszel, és legalább 60%-ot elérsz rajta). Ha viszont külföldi továbbtanulásban gondolkodsz, akkor mindenképpen nézd meg az adott suli oldalát, mert a legtöbbször kikötik, hogy melyik nyelvvizsgákat fogadják el (pl. külföldön is elfogadott a Cambridge angol nyelvvizsga).

Az én választásom

Ha nem szimpatikus az egész vizsga, lehet kombinálni is, én például ECL-t választottam az írásbelihez, viszont szóbelizni az Origónál fogok. Az ECL nagyon barátságos, az számít, hogy ki tudod-e fejezni magad. Az írásbeli pedig két részből áll. Az első felénél nem lehet szótárt használni, de szerencsére a másodiknál igen (bár elég kevés rá az idő). Az első rész tehát a szövegértés, ahol két szöveget kell elolvasnod és megértened. Mindkettőhöz különféle feladatok vannak (vagy be kell illeszteni a az odaillő mondatot, vagy a hiányzó szót kell pótolni a szövegben, vagy nyitott kérdésekre kell megtalálnod a választ). A második részben két levelet kell írnod, az egyiket egy barátnak, a másikat inkább hivatalos személynek. Itt sokat segít a szótár, és az, hogy elég népszerű témákról kell írni (pl. külföldre költözés, internet és mobilhasználat, stb.).

Nem is olyan vészes, ugye? A szóbelinél viszont azért pártoltam át az Origóhoz, mert egyedül ott nem kell párt választanom. Sajnos a legtöbb nyelvvizsgán párban kell szóbelizni (van olyan, ahol beosztanak valaki mellé, de van olyan is, ahol kérheted, hogy kivel szeretnél lenni), ami nekem, vérbeli introvertáltnak egy igazi rémálom! Már a gondolata is megijeszt, hogy a vizsgáztatókon kívül még valaki előtt leéghetek… ezért választottam az Origót. Na meg azért is, mert a magnónál megnyugtató, hogy minden kérdés magyarul lesz feltéve, így legalább azt ki tudom következtetni, hogy miről szól a szöveg, még ha nem is igazén értem. Ha pedig nagy szerencsém van, még a választ is kitalálom, mert azt is magyarul kell leírni. Például az egyik korábbi nyelvvizsgámnál megkérdezték, hogy a repülőkön ki kell-e kapcsolni a laptopot vagy sem? Fogalmam sem volt, hogy a szöveg mit mond, de elég sok filmet láttam, ahol számítógépeztek repülés közben, úgyhogy megtippeltem… és szerencsére sikerült is eltalálnom.

Persze tényleg érdemes alaposan felkészülni, megismerni a feladat típusokat és jó sokat gyakorolni, de azt hiszem a nyelvvizsga csak akkor nem lesz akadálypálya, ha a neked való típust választod.

Harsányi Kata

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!