Sulis témák

Az MCC KP – ahol önmagamra leltem

Éjszakába nyúló világmegváltó beszélgetések és különleges barátságok. A Mathias Corvinus Collegium kulisszáiról mesélünk nektek.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) egy tehetséggondozással, felelős vezetők képzésével foglalkozó oktatási intézmény. Felső tagozatos általános iskolások, középiskolások, valamint egyetemisták számára egyaránt nyújt minőségi, ingyenes és személyre szabott iskolán kívüli képzést. A collégium immár sok éve működteti a középiskolás programot (KP), amiben gyakorlatilag bármelyik 9.-12. osztályos tanuló az ország bármely pontjáról részt vehet. Az MCC KP két fő részből áll: internetes e-learning képzés és hétvégi tréning. Mindkettő olyan plusz tudást, információkat, képességeket, készséget ad és fejleszt, amiket az iskolában nincs idő és mód elsajátítani.

Éjszakába nyúló világmegváltás

A KP kurzusai a társadalomtudományok egyes területeire épülnek. Lehet választani modern kori történelem, közgazdaságtan, nemzetközi kapcsolatok, társadalmi tanulmányok, pszichológia, jog, íráskészség-fejlesztés és angol nyelvű academic writing közül. Ezek időtartama 4, 8 vagy 16 hét. A kurzusokban minden héten kapunk az e-learning rendszerben egy adott témában video előadást, szakirodalmat és ehhez a kettőhöz kapcsolódó feladatokat. Ezek megoldása mindig kreativitást igényel, gondolkodtatóak, és mivel nem az anyag bemagolása a cél, a megoldásnak az interneten vagy a kötelező olvasmányokban is utána lehet nézni. A fontos, hogy tudjuk, mit hol kell keresni és az, hogy meg tudjuk adni a helyes megoldást, az ahhoz vezető út tulajdonképpen mindegy. A kurzusokon megszerzett információkat az iskolai anyagba is bele tudjuk építeni, mert nagyon hasznos kiegészítések.

Havi egy hétvégén Budapesten a collégiumban lehetőség van találkozni a többiekkel és  részt venni személyes tréningeken, valamint előadásokon. Péntek esténként nagyon jó programok, csapatépítő játékok és társasjátékozás van. Sütöttünk már mézeskalácsot, voltunk szabadulószobában, fotókiállításon, karácsonyi vásárban, korcsolyázni, és a Citadellán is. Ez utóbbi egyébként rendszeresen visszatérő program, mivel a kollégium onnan pár perc sétára van csak. A programok után késő éjjelig világmegváltó beszélgetések szoktak zajlani. Aludni egyébként a tantermekben szoktunk szivacsokon. Ennek megvan a külön hangulata. Ezt egyetlen kényelmes ágyért sem adnám arra az estére.

A szombati programoknak mindig van egy témája, például pályaválasztás, társadalmi felelősségvállalás, elnökválasztás, környezetvédelem. Délelőtt neves előadók, vállalatvezetők, pszichológusok, irodalmárok, ismertebb emberek, szakemberek és szakértők tartanak interaktív előadásokat. Az ebéd ezután hagyományosan mindig pizza szokott lenni. Délután készségfejlesztő tréningeken, workshopokon, szimulációs játékokon, kötött vitákon, szervezet- és vállalattervezésen, beszélgetéseken vehetünk részt. Ezeken megtanulunk csoportban dolgozni, érvelni, prezentációt készíteni, előadni. Úgy gondolom, ezek mind-mind olyan készségek, amelyek nagyon hasznosak lesznek az egyetem alatt, és a felnőtt életben is.

„Középiskolai éveim egyik legjobb döntése volt”

A KP-t azonban nem a rengeteg szakmai lehetőség miatt ajánlom elsősorban, hanem a társaság miatt. Én sok barátot és ismerőst köszönhetek a programnak. Már az első alkalommal is nagyon nyitottan fogadott mindenki. Motiváló és üdítő olyan közegben lenni, ahol (szinte) mindenki céltudatos, elszánt és az értékrendjük, valamit az érdeklődési körük is nagyjából hasonló az enyémmel. Olyan témákról beszélgetünk, amik sokunkat érintenek. Megnyugtató, hogy vannak velem azonos gondolkodású és problémájú kortársaim. Jó érzés rájönni, hogy olyan dolgokról is van véleményem, amelyekről eddig nem is hittem. Rengeteg hasznos ismeretséget kötöttem középiskolásokkal és collégistákkal egyaránt, úgy is mondhatnám, széles kapcsolati tőkére tettem szert. Az egyetemisták elmondják a továbbtanulással, egyetemmel kapcsolatos tapasztalataikat, jó tanácsaikat. Sok igazán jó barátot is találtam. Tudom, hogy bármikor fordulhatok hozzájuk bizalommal, és bármiben segítenének nekem még annak ellenére is, hogy az ország teljesen más pontjain élünk. Sajnos a távolságnak hátránya, hogy csak havonta egyszer tudunk találkozni, de úgy gondolom, így felértékelődik az együtt töltött idő.

Középiskolai éveim egyik legjobb döntése volt, hogy jelentkeztem a KP-ba. Immár második éve büszkén hordom az MCC-s pulcsim, iszom a teám az MCC-s bögrémből, és írom az ötös dolgozatokat az MCC-s tollammal. Bíztatok mindenkit, hogy próbálja ki, milyen egy szuper csapathoz tartozni. Ha kedvet kaptál, további információkat az MCC honlapján és a facebookon találsz.

Radva Luca

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!