Sulis témák

Így számold az egyetemi pontjaidat

Idén kissé változik a felvételi rendszer, segítünk kiigazodni…

Első lépésként szedd össze a következő dokumentumokat: középiskolai bizonyítvány, érettségi bizonyítvány (amennyiben nincs meg, tippeld meg mennyire vagy képes), nyelvvizsga bizonyítvány ( amennyiben megvan már), hátrányos helyzetet igazoló dokumentum, felsőfokú szakképzést igazoló oklevél…

nézzük hogyan…

Középiskola eredmények: az öt fő tantárgyból szerzett utolsó két félév jegyét kell összeadni, majd duplázni, így a maximum pont, amit elérhettek az 100.

Ezek mellet valamelyik természettudományos érdemjegyre is szükség lesz, amelyet legalább két évig tanultál.

Ezután jönnek az érettségi eredmények:

a százalékok:

jeles (5) 100%,

jó (4) 79%,

közepes (3) 59%,

elégséges (2) 39%

Az utolsó két tanév év végi eredményeiből kiszámított pontszámhoz először hozzá kell adnotok a négy kötelező és egy szabadon választható tárgy százalékos érettségi eredményének átlagát, egész számra kerekítve. Ez maximum 100 pont lehet. Adjátok össze a középiskolai jegyekből és az érettségi átlageredményéből kalkulált pontokat. Maximum 200 pontot szerezhettek így.

Arra is figyelnetek kell, hogy a kiválasztott szakon van-e  kötelező tantárgy amit figyelembe vesznek. Tárgyanként 100 pontot lehet szerezni, ez a maximum.

A többletpontok nélküli összpontszámotokat kétféleképpen számolhatjátok ki: vagy összeadjátok a tanulmányi pontszámot, vagy megduplázzátok az érettségi pontszámot. A felvételin automatikusan azt a verziót veszik figyelembe, amelyik előnyösebb nektek. Úgyhogy nincs veszve semmi, ha a középiskolai jegyeitek gyengék – egy kiemelkedő érettségivel bárhova bejuthattok.

Miért kaphattok többletpontot?

  • emelt szintű érettségiért
  • Vizsgánként 50-et, két emelt szintű érettségivel összesen 100 többletpontot szerezhettek
  • Felsőoktatási felvételi szakmai vizsga: 50 pont: emelt szintű érettségi helyett felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával is teljesíthetik a felvételi követelményeket.
  • Nyelvvizsga: maximum 40 pont: A B2-es, komplex nyelvvizsgáért 28, a C1-es komplex nyelvvizsgáért 40 pont jár a 2017-es felvételin. A nyelvtudásért maximum 40 többletpontot kaphatnak a felvételizők, bármennyi nyelvvizsgájuk is van.
  • Felsőoktatási szakképzés: A kétéves felsőoktatási szakképzésen szerzett jeles záróvizsgáért 32 pontot kaphattok
  • Versenyeredmények: maximum 100 pont
  • Sportteljesítmény: maximum 500 pont: Az olimpiai, paralimpiai, siketlimpiai és sakkolimpiai részvételért 50 többletpontot kaphattok, míg az 1-6. helyezést elért jelentkezők összpontszáma pedig bármelyik alap- vagy osztatlan szakon 500.

Zatureczki Ivett

 

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!