Életmód Mozgás és étkezés

Ezért vagyunk betegek

Tudtátok, hogy a járvány idején egy használati tárgy veszélyesebb lehet, mint a beteg szerelmetek csókja?

A hidegben könnyebben megfázunk, hiszen a vírusok, a levegő nedvességtartalmának köszönhetően, gyorsabban terjednek.  A hideg, téli levegő többnyire száraz, ezért a kilélegzett levegő, melyben vírusok lehetnek és sajnos minden más elpárolog, de a bacit belélegezzük. Főként tömegközlekedéseknél ajánlott a figyelem. Járvány idején nem árt, kesztyűben utazni a villamoson, metrón, buszokon. Ezzel is elősegíthetjük a vírusok távolmaradását szervezetünktől.

De nemcsak itt kell vigyáznunk. A baktériumok különösen szeretik a használati tárgyakat. Itt megtapadnak és alig várják, hogy ránk telepedjenek.

Egy kísérlet is bizonyítja:

A bostoni gyerekkórház professzora, Donald Goldmann 16 egészséges önkéntest kért fel, hogy csókolózzanak  beteg partnerükkel. A kísérlet szerint nem terjedt úgy a vírus, mint ha egymás használati tárgyát vették volna kölcsön- mutat rá az index.hu cikke. 

A hidegben keveset süt a nap. Így D vitaminból sem kap eleget a szervezetünk. A vitaminhiány miatt ezért könnyebben válunk a bacik céltáblájává.

Nagyon jó dolog hideg téli napokon a meleg szobában ücsörögni,  azonban a túl meleg nem mindig hasznos. A száraz levegő szárítja az orr és a felső légutak nyálkahártyáját.

Az sem mindegy, mit eszünk a hideg napokban. A hideg folyamatosan égeti a kalóriánkat. Így aki fogyni akar elég kicsit lazábban öltözni, mert még több kalóriát fog elégetni szervezetünk. Ennek a hátránya viszont, hogy könnyebben megfázunk, és az immunrendszerünk is veszélyben lehet.

Mit tehetünk a betegségek ellen?

  • öltözzünk melegen: a réteges ruházat, segít átvészelni a hideg napokat.
  • gyakrabban mossunk kezet, használjunk kézfertőtlenítőt, kéztisztító kendőket.
  • Ne együnk kézmosás nélkül.
  • aludjunk ki magunkat.
  • együnk minél több vitamint, gyümölcsöt.

Zatureczki Ivett

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!