Életmód Mozgás és étkezés

„Ezzel levezethetem a feszültséget”

"Ezzel levezethetem a feszültséget"

Ferov Barnabás extrém sportokról mesélt nekünk, többek között a thai boksz és a hegymászás rejtelmeiről. A most végzős fiúnak már olyan jól megy a mászás, hogy maga is oktató lett.

 Kérlek, mesélj egy kicsit arról, hogy milyen hobbikat űzöl. Úgy tudom, hogy elég sokszínű vagy és szereted az érdekes és extrémebb sportokat.

Igazából az összes sportot szeretem. Szeretek bennük tájékozott lenni. Amelyeket űzöm, azok jobban megfogtak, de inkább az extrém sportokat részesítem előnyben, mint például a thai box vagy a hegymászás, amit hobbi és verseny szinten is űzök.

Mikor szerettél bele a hegymászásba?

Nyolc éves voltam, amikor kipróbáltam, és olyan jól ment, hogy azt hitték régóta foglalkozom ezzel. Annyira megtetszett, hogy később rendszeresen kezdtem el mászni, Salgótarjánban pedig jelenleg már oktató is vagyok.

Belföldön hol van lehetőséged mászni?

A környékbeli hegyekben, a Mátrában, a Tátrában és Szlovákiában van rá lehetőségünk, és évszaktól függ, hogy mennyit tudunk mászni. Általában nyár a legaktívabb időszak, télen pedig jeget mászunk.

Milyen előkészületeket igényel egy ilyen program?

Ha csak lazán a haverokkal megyünk, akkor nem kell sokat készülni rá, viszont a nagyobb falaknál több napos tervezést igényel a dolog. Figyelembe kell venni az időjárást, hogy nehogy viharba keveredjünk, valamint az élelemről is gondoskodni kell. Továbbá fontos a felszerelést is pótolni, ha valami esetleg hiányzik belőle.

a

Ha jól tudom volt már lehetőséged kipróbálni magad falmászó versenyeken is. Mesélj ezekről egy kicsit. Hogyan és hol zajlanak ezek a versenyek? Milyen helyezéseket értél el?

Megkülönböztetünk kültéri és beltéri versenyeket. A beltéri a gyakoribb, műfalakon. Lehetnek kötél vagy kötél nélküli versenyek. Ezek közül már mindet kipróbáltam versenyszinten. Kétszer nyertem megyei versenyt Salgótarjánban. Ezeket még fiatal korban, amikor kezdő voltam. Azóta kétszer lettem országos bajnok Balassagyarmaton, és ugyanezen a gyarmatin szereztem már 2. és 3. helyezést is. Budapesten kötélnélküli versenyen 2. helyezést értem el.

Régen BMX-eztél. Még a mai napig is a kedvenc sportjaid közé tartozik, vagy már felhagytál vele?

Nem hagytam fel vele. Továbbra is űzöm, de már nem vagyok túl aktív, mert nincs túl sok időm a többi sport mellett. A másik ok, hogy sok sérüléssel jár, ami háttérbe szorítja a többi sportot, ezért már csak hobbi szinten BMX-ezek.

 Voltál már BMX versenyeken? Csak az alap dolgok mentek/mennek vagy tudsz nehezebb trükköket is?

Voltam már versenyeken, ebből három rendes verseny volt, a többi inkább jam, ami azt jelenti, hogy sok BMX-es összegyűlik és járják a várost. Bárhol, bármilyen trükköt csinálhatnak, a bírók ugyanúgy pontoznak és a nap végén összegeznek.
 Jelenleg a thai boxban is kipróbálod magad. Mesélj róla egy kicsit.

Egyik osztálytársam mondta, hogy jár. Én pedig mindig is szerettem volna küzdősportra járni, és a thai box megtetszett. Az szeretem benne, hogy ezzel levezethetem a feszültséget, és az állóképességemet is növelhetem. Tehát nem a verekedést szeretem.

a1

A kérdéseket elnézve jól látszik, hogy milyen sok mindenben kipróbáltad már magad. Miért pont ezeket választottad? Miért nem lettél focista vagy kézis, stb.?

Ez vicces, mert régebben fociztam, de ez nem igazán tetszett. A focinak a mentalitása az, amit nem szeretek, ennek ellenére néha a haverokkal eljárok bajnokságokra. Igazából a labdajátékok nem az erősségeim és a csapatsportokat sem kedvelem. A kézilabdát lehetőségem se volt még kipróbálni.
Ezekben a sportokban az fogott meg, hogy mindig tudok tovább fejlődni. És ha egy verseny nem úgy sikerül, ahogyan elterveztem, akkor csak magamat okolhatom. De minden sport másban jó. Az egyik megnyugtat, a másik felpörget, a harmadik adrenalint ad, stb.

Egyik sport sem mentes a balesetektől azok közül, amelyeket űzöl. Történt már veled valamilyen baleset sportolás közben? Mi volt a legsúlyosabb?

A legsúlyosabb balesetek a törések voltak. Volt már eltörve a vállam, lábujjam, bokám, alkarom, orrom. Különböző szakadásaim és rándulásaim is voltak, valamint külső sérülések, pl. vágások, amiket össze kellett varrni. De azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezeknek a sérüléseknek semmi közük nem volt a hegymászáshoz, abban még sosem sérültem meg.

 Mik a terveid a jövőre nézve? Milyen pályát tudsz elképzelni magadnak az érettségi után?

Konkrét terveim nincsenek. Érettségi után szeretnék agrármérnök lenni , és hobbi szinten sportolni ameddig csak tudok. Ha kellő tapasztalatokat szerzek, akkor szívesen tovább adnám őket, pl. személyi edzőként.

Tóth Alexandra

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!