Életmód Filózás

Mi az a slow fashion?

Mi az a slow fashion?

Ha a divatmagazinokat lapozgatjuk, vagy mostanában már inkább divatblogokat nézegetjük, a nagy részük másból sem áll, mint reklámból. „Ezt a ruhát vedd meg, hogy elcsábítsd a kiszemelt pasit” – harsogják a színes lapok. Van azonban a divatnak egy egészen új felfogása is.

Nem titok azonban, hogy a magazinok és a blogok is a reklámból élnek. És bármilyen meglepő, van a divatnak egy olyan felfogása is, ami nem a folyamatos vásárlásról és trendkövetésről szól. A slow fashion mozgalom szembe megy azzal, amit a reklámok megpróbálnak ránk erőltetni.

Az okos az új szexi

Régebben én is igazi divatőrült voltam, imádtam követni a legújabb trendeket és hobbiszinten vásároltam. Nehéz nemet mondani arra, amit a társadalom ilyen erősen sulykol az emberbe, egy idő után viszont azt vettem észre, hogy a szekrényem tele van silány minőségű, egyszer vagy kétszer hordott darabokkal. Innen már nem kellett sok a felismerésig, hogy nincs szükségem állandóan új ruhákra, hetente más trendekre. A vásárlás sokszor csak pótcselekvés. Elkezdtem lassítani. Tartósabb darabokat vásárolni. Kerülni a nagyobb üzletláncokat, ahol olcsón, ám a környezetünk kizsákmányolása árán ömlesztik ránk hetente az újabb és újabb ruhákat. A ruhák túltermelése ugyan csak egy része annak, amivel tönkretesszük a környezetünket, de egy egyre jelentősebb része. Az új termékek, anyagok előállításának óriási a víz és energiaigénye, a gyorsan elhasználódó darabok pedig hulladékként végzik.

Ezért egyre népszerűbb a slow fashion: környezettudatos szemlélettel készített ruhák választása a fast fashion üzletek kínálatával szemben. Tartósság, akár magasabb áron is. Újrahasznosítás. Trendkövetés helyett saját stílus. Tudatos hátat fordítás a reklámoknak. Mert az okos az új szexi.

Helstáb Laura

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!