Drogprobléma Ha bajban vagy

“Főleg lassítókat használnak”

Vannak olyan osztálytársaid, barátaid, akik túlzásba viszik a füvezést, vagy egyéb problémákkal küzdenek? Segítenél nekik kikeveredni gondjaikból, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Kortárs segítőkről szóló cikkünkből kiderül. 

„Főleg lassítókat használnak. Van néhány osztálytársnál csekély mértékű szerhasználat, jelesebb napokon elszívnak egy füves cigit, vagy csak azért, hogy lelazuljanak, pihenjenek” – meséli a 16 éves Ricsi, aki a Tiszta Jövőért Alapítvány kortárs segítő képzésére jár. A zuglói alapítvány egy olyan ambulanciát üzemeltet, ahová drogproblémákkal küzdő kamaszok mehetnek. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy bárki besétálhat, aki problémás szerhasználattal küzd, majd segítő szakemberek beszélgetés útján megállapítják a függőség súlyosságát és segítséget, információt, illetve további kezelést ajánlanak fel. Ez a fajta szolgáltatás ingyenes, és azt is szívesen látják, aki maga ugyan nem használ semmiféle kábítószert, viszont van olyan barátja, barátnője, családtagja, aki viszont igen, neki is hasznos információt tudnak nyújtani. „Nagyon ritka, hogy egy kamasz magától besétáljon és segítséget kérjen. Inkább józanabb barátok, barátnők hozzák el őket, de elég gyakori, hogy a fiatalnak esze ágában sincs  változtatni, csak az otthoni cirkuszok enyhítése érdekében hajlandó eljönni beszélgetni.” – mondja Nyíri Noémi addiktológiai konzultáns.

De kik azok a kortárs segítők?

A kortárs segítés (vagy kortárs tanácsadás, kortárs konzultáció) azonos vagy hasonló korcsoportba tartozó fiatalok között létrejövő segítség- és támogatásnyújtás. Általában középiskolában és egyetemen létrejövő kezdeményezés, melynek célja, hogy a kortárs segítők tájékozódjanak az adott korcsoportot érintő legfontosabb kérdésekről. Ide tartoznak főként az emberi fejlődéssel, mentális egészséggel kapcsolatos kérdések. Ez egy olyan program, ahol a serdülők megtanulják, hogy hogyan tudják támogatni és a problémamegoldásban segíteni egymást. Legfontosabb feladatuk, hogy a nehéz helyzetben lévő serdülőt segítsék gondolatai és érzései tisztázásában.  „Önismeretet tanulunk, de azt is, hogyan lehet felismerni, ha valaki problémás szerhasználó” – meséli Ricsi, aki iskolájában azt tapasztalta, hogy amióta a képzésre jár, megnyíltak neki füvet vagy biofüvet használó társai. „Azért jelentkeztem az alapítványhoz, mert ezzel a tudással is több lehetek, és mivel az iskolában vannak olyan diákok, akik nem csak biofű fogyasztók, de maguk is készítik, illetve árulják ezeket a szereket, talán tudok majd segíteni valakinek, ha úgy alakul”- mondja a kamasz.

A kortárs segítésnek több területe is van, a Tiszta Jövőért Alapítvány (facebookhoz katt ide)  problémás szerhasználatra, drogprevencióra, készség- és kommunikáció fejlesztésére fókuszáló képzést tart, de más szervezeteknél lehetőség van tanulás, pályaválasztás vagy párkapcsolati témákban kortárs segítőnek tanulni.

Kinek segítenek?

Bárkinek, aki kéri! Ha egy diáknak támogatásra van szüksége, nehezen dönt egy helyzetben, sok stressz éri, vagy bármilyen gondját szívesen átbeszélné egy vele egykorúval, az bártan keresse fel a kortárs segítőket!

A kortárs segítő akkor pszichológus?

Nem. Ahhoz, hogy valaki kortárs segítő legyen, el kell végeznie egy képzést, amit egy szakember vezet. Ez azonban általában egy kb. 32 órás tanfolyam, amit folyamatos esetmegbeszélés követ a kortárs segítők számára. A pszichológus pedig egyetemi diplomával rendelkezik.

egycsonakban.hu (közreműködő: Papp Valentina)

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!