Életmód Lelkizés

„Akkor már csak ketten voltunk, az anyag, meg én”

Öt ember, öt különböző történet, de egy valami közös: a drog. Saját maguk mesélik el, hogy hogyan váltak az alkohol és kábítószer rabjaivá, illetve azt is, hogy hogyan sikerült ezek után felépülniük.

A Felépülünk című filmben találkozhatunk olyan sztorikkal, hogy egy nap háromszor élesztették újra (túladagolás miatt) az egyik srácot, aki ezek után a saját lábán sétált ki (mindháromszor) a kórházból. Vagy pl. egyikőjük 21 napig speedezett egyfolytában napi pár óra alvással; hallhatjuk, hogy a végén már azt érezte a filmben szereplő hölgy, hogy nincs más, csak az „anyag meg én”, és egy fiatal srác vallomását is, akinek a napi fogyasztása 1-1,5 liter tömény alkohol mellett 10-15 sör, plusz egy kis extasy és nyugtató volt.

Miért lesz valaki szerfüggő?

Nem csak az válhat szerfüggővé, akinek nyomasztó gyermekkora volt, hanem az is, akinek boldog. Az eltérő előzmények ellenére egy közös a történetükben: mindannyijukkal történt valami, legyen szó egy konkrét eseményről, egy mérföldkőről, ami után nem volt már megállás a lejtőn. Mindegyik szereplőnél a problémák körülbelül 14-15 éves kor körül kezdődtek, ahogy véget ért az általános iskola, és középiskolába kerültek. Volt, aki már ennyi idősen is rengeteget ivott, több deci töményet, egyéb alkoholokkal kombinálva. Annyira megtetszett neki az érzés, hogy úgy érezte, bármit megtehet, elérhet, hogy minden gátlása felszabadult, hogy elhatározta ő ezt sosem fogja abbahagyni, alig várta a következő hetet, hogy újra használja a szereket. Másnak nem engedték érvényesíteni saját akaratát, így egy olyan suliba került, ahol sulin kívüli társaságot keresett magának, mivel igencsak kakukktojásnak érezte ott magát. Aztán vannak olyan apák, akik mindent megengednek, így vált rendszeressé az egyik srác életében az alkoholfogyasztás (az apa korábban nem igen vett részt a család életében, talán ez az oka annak, hogy ennyire engedékeny volt). Innentől indult el a lejtőn, és minden motivációja a fű körül forgott. Az is növeli a kipróbálás majd a függőség esélyét, ha egy közeli barátunk próbálja ki a szereket. Onnantól már mi is könnyen hozzájuthatunk.

A pillanat, amikor beismerik

Az egyik szereplőnél ez akkor jött el, amikor tiszta állapotában pánikrohamok és depresszió gyötörte. Ilyenkor az a remény tartotta benne a lelket, hogy nem ez a szenvedés az ő sorsa. Elképzelte,  hogy lesz egy felesége, gyerekei, szép háza, és büszkék lesznek rá. Ekkor kért segítséget. Más akkor, mikor tudatosodott benne, hogy ez már nem bulis korszak, arra sem képes, hogy megvédje magát. Majdnem mindegyik szereplő túl korán hagyta ott a rehabot, azt hitték, néhány hónap elég, és ezek után már okosan tudják csinálni a dolgaikat, azonban bebizonyosodott, hogy ez nem sikerült, visszaestek, de szerencsére időben észbe kaptak, és visszamentek a terápiába.

Hogy sikerült felépülni?

Olyan pozitív tapasztalataik vannak a rehabról, mintha mindig is oda tartoztak volna, szeretettel bánnak velük. Ettől volt, aki úgy érezte, ha végigcsinálja az egy évet, akkor bármit meg tud valósítani. Megtanulták szeretni és elfogadni magukat és másokat. A felépülés szempontjából fontos a közösség szerepe, mert szükségük van arra, hogy megbeszéljék az elmúlt időszak kényes témáit. Végül mindenki úgy értékelte, hogy hasznos volt a rehab, megtanultak hálát érezni azért, hogy túlélték a szerfüggő időszakot, egészségesek, élnek, van céljuk, józanok, van értelme reggel felkelni az ágyból stb. Addig nehéz csak a helyzet, amíg az illető nem akar változni, mert nem érte még el a mélypontot, ezért nincs is kellő motivációja felépülni.

Néhány gondolat a végére, miután már segítséget tudtak kérni:

 • van esély!
 • megéri, hogy belássák, egyedül nem megy, fogadják meg a segítők tanácsát, mert ők a javukat akarnak, jót akarnak
 • amíg azt csinálod, amit szoktál, addig az történik, ami szokott
 • a változás lassú folyamat, de érdemes belevágni
 • amíg nem mész fel a hegyre, addig fogalmad sincs, hogy mi van mögötted
 • leállásba azért nehéz belekezdeni, bizonytalan, mi lesz utána. De ezt nem is biztos, hogy tudni kell, majd akkor kiderül, de biztos jobb lesz
 • ha segítséget kérsz, megkapod
 • van kiút, problémáidat megoszthatod másokkal

Filmben elhangzott helyek, ahová segítségért fordulhatsz

 • Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona
 • MRE KIMM Fiatalkorúak Drogterápiás Otthona
 • Válaszút Misszió Drogkonzultációs Iroda
 • Megálló Csoport Alapítvány (megallo.org)
 • Egészségdokk Drogambulancia
 • Kékpont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány
 • Narcotics Anonymous (na.info.hu)

Varga Szilvia

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!