Sulis témák

Bukásra állok! Mit tegyek?

Nemsokára itt a félév, amikor minden diák próbál javítani a jegyein. Sokaknak ez nagy problémát és stresszt is okozhat. Rengeteg diák nem tudja kezelni az egész félévzárást és nem tudják, hogyan vezessék le a feszültséget.

Miért nem kell ráparázni?

Ha valamilyen tárgyból bukásra állsz, akkor sincsen nagy gáz, mert van még egy féléved felhúzni magad. Gáz akkor van, ha évvégén fenyeget a bukás veszélye, vagy épp olyan évfolyamon vagy, ahol a továbbtanuláshoz számít a jegy.

Mire jó a félévi bizi?

A félévi bizonyítványod tükrözi azt, hogy a szeptembertől nagyjából január közepéig tartó időszakban milyen volt a teljesítményed. Év végén pedig össze tudják hasonlítani, hogy mennyit fejlődtél az első és második félév közben. A félévi egyedül akkor fontos, ha felvételiznek a diákok ugyanis ilyenkor a félévi jegy számít.

 Mit tegyek, ha bukásra állok valamiből?

Bukni nem dicsőség, ezért semmiképpen se veregesd magad vállba. Törekedj inkább arra, hogy a második félévben jobb jegyeket szerezz. Ugyanakkor motiváló erő lehet egy esetleges bukás is, hiszen ha kellemetlenül érzed magad a rossz teljesítményed miatt, akkor legközelebb tanulsz majd azokra a dolgozatokra is, amelyek nem érdekelnek. Ne téveszd szem elől, hogy félévkor még nincs tétje a dolognak. De második félévben év végén ez elég kínos lehet, plusz gondolom nem szeretnél egész nyáron kémiát vagy fizikát tanulni.

  Sosem késő!   

Sok diák két héttel a félévi előtt már teljesen feladja – mondván, úgy sem tud már javítani a jegyein. Ezt a hozzáállást lehetőleg nagyon gyorsan felejtsük el, ugyanis sosincs túl késő. Biztos van olyan tantárgy, amiből tudnál javítani. Ha csak rajzból tudsz, akkor rajzból javíts. De ha lehetőséged van egy komolyabb tantárgy javítására, akkor készülj rá. Semmiképpen se add fel, mert lehet, hogy később bánni fogod.

Góth Júlia                                                                                             

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!