Intim témák Szex & szerelem

Fogamzásgátlás tabletta nélkül

A legtöbben tablettát szednek, azonban ha elfelejtitek bevenni, nagy baj lehet belőle. Sokan nem tudják eldönteni, hogy milyen fogamzásgátlót használjanak, a fejlett orvostudománynak köszönhetően viszont ma már számos egyéb módszer közül választhattok.

Óvszer

Az óvszer a második legkedveltebb fogamzásgátlási módszer. A védekezés biztonsága a helyes használat mellett még számos tényezőtől függ. Az óvszereknek mára sok variációját fejlesztették ki: nagy, kicsi, hajszálvékony, valamivel vastagabb, nedves, száraz, spermicides (olyan kémiai anyag, amely megbénítja a spermák életfontosságú enzimeit)  ízesített, színes és illatos változatban is kaphatók. A gumi óvszer megakadályozhatja a nem kívánt terhességet, és gondos használat mellett a mai napig ez az egyetlen védekezési módszer, mely (nem 100%-osan ugyan, de) védelmet nyújthat az AIDS-szel és a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben.  Szinte minden boltban megtaláljuk. Ára: 700-10000 forint között mozog.

Hüvelygyűrű

A hüvelygyűrű a mai fogamzásgátlók legkorszerűbb eszköze: a puha, rugalmas műanyagból készült gyűrű a tablettához hasonlóan kétféle hormont tartalmaz, mely a hüvelynyálkahártyán keresztül, 21 napon át fokozatosan szívódik fel. Mivel egy helyileg alkalmazható eszközről van szó, erre a módszerre nincs hatással sem hányás, sem hasmenés, viszont a tabletta jótékony hatásai (rövidebb, enyhébb vérzés, pontos ciklus) a hüvelygyűrűnél is megvannak. A gyűrűt a 21. nap után el kell távolítani, majd egyhetes szünet (megvonásos vérzés) után egy újat kell felhelyezni.

Az eszközt a napi tevékenységünk és együttlét során sem lehet érezni, hormontartalma pedig olyan csekély, hogy bármikor gond nélkül abbahagyhatjuk, nem kell utóhatások miatt aggódnunk. Ez a megoldás vény nélkül nem kapható gyógyszer. Megtaláljuk egyhavi, vagy háromhavi kiszerelésben. A hüvelygyűrű ára 4-10 ezer forint között van.

Fogamzásgátló bőrtapasz

Hasonlóan működik, mint egy egyszerű sebtapasz, de ezt a bőrtapaszt vállra, hasra vagy felsőtestre lehet csak ragasztani. A tapaszból folyamatosan felszabaduló hormonok a vérkeringésbe jutva fejtik ki hatásukat. Ez a módszer nem veszi annyira igénybe a szervezetet, mint a tabletta, mely bejut a bélrendszerbe. A tapaszt hetente kell cserélni, egészen a menstruációs ciklusig. Sajnos a kényelmet meg kell fizetni, ugyanis három hétre elegendő tapasz, amelyet leginkább külföldről lehet beszerezni, 8 és 10 ezer forint körül van.

Zatureczki Ivett

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!