Kultúra Szórakozás

Még nem kell tanulni, avagy milyen filmeket nézzünk karácsonykor?

Számomra elképzelhetetlenek lennének a karácsonyi ünnepek hangulatos filmek nélkül. Nincs is jobb érzés, mint bekuckózni az ágyba és aranyos filmeket nézni egész álló nap. Persze az ilyen típusú filmek között is vannak jobbak és kevésbé jól sikerültek is. Az összes filmet szinte lehetetlenség lenne felsorolni, hiszen minden évben bővül a paletta, de igyekeztem most nektek néhány olyat összegyűjteni, ami nem maradhat ki az idei téli szünetből sem.

Karácsonyi ének
Dickens kisregényét már rengeteg formában feldolgozták. Szerintem a történetet senkinek nem kell bemutatnom.  A zsugori, emberkerülő, mogorva Scrooge-ot szenteste meglátogatja jelen, a múlt és a jövő karácsonyának a szelleme, hogy emlékeztessék a karácsony lényegére, és megmentsék a lelkét.

Karácsonyi lidércnyomás
Ebben az animációs filmben Tim Burton ötvözte a Halloween és a karácsony hangulatát. A főszereplő, Halloween város ura, áttéved Karácsonyvárosba, ahol megtetszik neki a Mikulás munkája és szeretné átvenni a helyét, ezért elrabolja őt. Sajnos félreérti a karácsony lényegét, ezért a gyerekek különös ajándékokra bukkannak a fa alatt.

Grincs
A történet egy hópehelyben található városban játszódik, ahol az emberek készülnek a karácsonyra. A közeli hegyekben élő nagy, szőrös, zöld szörny, a Grincs, megirigyli a jókedvüket és úgy dönt, hogy ellopja a karácsonyt.

Reszkessetek betörők
Mindenki számára ismerős a szlogen, hogy nincs karácsony Kevin nélkül. Elképzelhetetlennek tartom, hogy létezne még olyan ember, aki ne látta volna már legalább egyszer ezt a filmet.
A Chicago külvárosában élő MacCallister család Párizsba készül karácsonyra. A nagy rohanásban otthon felejtik a fiukat, Kevint. A kisfiú élvezi a szabadságot, de idővel rájön, hogy két betörő ki akarja rabolni a házat. Kevin nem esik kétségbe, különböző csapdákkal várja az ostoba betörőket.

Polar Expressz
Szintén egy animációs film. A történet főhőse egy 10 éves kisfiú, aki már nem hisz a Mikulásban. Azonban egyik este megáll egy vonat a házuk előtt és a kalauz megkéri a gyereket, hogy tartson velük. A Polar Expressz pöfögve megindul az Északi-sarkra, hogy részesei lehessenek, amint a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa választott gyermeknek az első karácsonyi ajándékot.

Ki a télapó?
A Télapó egy baleset következtében beveri a fejét és elfelejti, kicsoda ő. Az a küldetése, hogy rájöjjön, ki is ő valójában és mi a dolga, mielőtt veszélybe sodorja a karácsonyt.

Kiskarácsony mindenáron
Steve Finch imádja a karácsonyt. Feldíszíti az egész házat és felügyeli, hogy mindenki betartsa a karácsonyi szokásokat. Hirtelen megváltozik a helyzet, amikor beköltözik a szomszédba Buddy Hall, aki erős konkurenciának bizonyul.

Télapu
Miután az igazi Télapó leesett egy háztetőről, teljesen alkalmatlanná vált a télapóskodásra. Scott, aki amúgy alaposan benne volt a balesetben, a hidegben felveszi a Télapó kabátját, s ezzel mit sem sejtve aláírt egy szerződést, így mostantól fogva ő a Mikulás.

Természetesen, mint az elején említettem, ez csak néhány film a sok közül. Úgy gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy legalább karácsonykor együtt legyen az ember a szeretteivel és kellemesen töltsük el velük az időt. Ezekkel, és az ehhez hasonló filmekkel pedig biztosra veszem, hogy mindenkinek megjön a hangulata az ünnepléshez!
 

Tóth Alexandra

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!