Életmód Lelkizés

Mit érez az, aki bánt?

A korábbi cikkből már megismerhettétek, hogy mit is jelent a bullying, vagy más szóval iskolai agresszió. Most kiderül, mi áll a dolgok hátterében.

Mit érez az áldozat?

A bullying egyik főszereplője az áldozat, akinek a helyzetébe elég könnyen bele tudjuk élni magunkat.  Valószínűleg megalázva, elnyomva, kiszolgáltatva érzi magát, ha bántalmazzák. Emiatt szorong, fél, szomorú, vagy haragot él át. Az érzelem intenzitása változhat, de egy biztos: senki nem érzi jól magát, ha rendszeresen bántalmazzák. Az áldozatokat nem csak testi jellemzőik miatt (pl. gyenge, nagy a füle, vörös hajú…) szúrhatják ki maguknak az agresszorok, hanem a legtöbbször személyiségvonások miatt válhat valaki az agresszió tárgyává: a szerényebb, csendesebb, érzékenyebb fiúk és lányok könnyen lehetnek céltáblák.

És mit érez az, aki bánt?

Ehhez képest azt gondolhatnánk, hogy az agresszornak nincsenek érzései, hiszen ha lennének, nem bántanának másokat. Pedig nagyon is vannak! A legtöbb bántalmazó bizonytalanságot és félelmet érez, úgy látja, hogy senkiben nem bízhat, és ha nem lép fel erővel, akkor (valamilyen hiányossága miatt, például mert rossz matekból, dadog, vagy alacsony) ő kerül alulra, őt fogják mások bántalmazni. Az agresszor tehát ugyanúgy rosszul érzi magát, és ezeket a negatív érzéseket próbálja kompenzálni, sokszor anélkül, hogy megértené, milyen folyamatok mennek végbe benne.

Szemlélőként akkor segíthetünk legjobban, ha megpróbáljuk megérteni a bennünk, illetve a többiekben lejátszódó folyamatok érzelmi oldalát. Fogalmazzuk meg magunknak, hogy mit érzünk, ha a bullying szemlélőjévé válunk. Félünk attól, hogy mi is áldozattá válunk? Megvetjük a bántalmazót? Sajnáljuk az áldozatot? – Igen, ez mind lehetséges.

Mi zajlik a szemlélőben?

Ez a kérdés vihet minket legközelebb mások megértéséhez, még akkor is, ha elsőre nehezen válaszolnánk meg. Ha szeretnénk közelebb kerülni másokhoz, és jobban megérteni őket és a tetteiket, akkor közelebb kell kerülnünk magunkhoz is.

Mit tehetünk, hogy változás induljon el?

  • figyeljünk a saját és mások érzéseire
  • merjük megfogalmazni, hogy mit érzünk
  • törődjünk egymással
  • forduljunk bizalommal a társaink felé
  • beszéljünk a rossz érzésekről is

Harsányi Kata

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!