Csajozás & pasizás Szex & szerelem

Így oldd meg a szerelmi konfliktusokat

A legtöbb konfliktus abból adódik, ha nem úgy fejezzük ki a szeretetünket, ahogy a másik arra vágyna. Úgymond elbeszélünk egymás mellett, és a párunk nem fogja érezni, hogy szeretjük őt. Ilyenkor érdemes lehet leülni beszélgetni. 

Korábbi cikkünkben a szeretetnyelv öt típusával foglalkoztunk, amely Gary Chapman amerikai pszichológus nevéhez fűződik. Chapman szerint, ha úgy érezzük, hogy nem ért meg minket a párunk, érdemes feltenni neki azt a kérdést, hogy ő miből érzi azt, hogy szeretik, és mi magunk is bátran beszéljünk a saját érzéseinkről. Bármekkora lehet a szerelem, a párunk nem gondolatolvasó, nem tudhatja, hogy nekünk egy szál virág vagy egy hosszú beszélgetés esik-e jobban, esetleg mindkettő. Lehet ezt játékos formában is, például megpróbáljuk megtippelni és sorba rendezni egymás szeretetnyelveit fontosság szerint.

Saját szeretetnyelvünk detektálására pedig Chapman azt az egyszerű módszert javasolja, hogy megnézzük, mi magunk hogyan fejezzük ki szeretetünket legszívesebben, ugyanis nagy valószínűséggel az a szeretetnyelvünk, amit mi leginkább szeretünk adni. Tehát ha meglátjuk a párunkat és egyből hosszan megöleljük, hozzábújunk és megcsókoljuk, akkor valószínűleg az érintés a szeretetnyelvünk.

Egy példa

Chapman kiemeli egy esetét, ami szerintem nagyon jól megmutatja a szeretetnyelvek lényegét: egy évtizednyi házasság után kereste fel őt párkapcsolati problémákkal Betti és Bill. Amikor beszélgetett velük Bill elmondta, hogy hiába dolgozik keményen akármennyit, Bettitől semmiféle elismerést nem kap. Betti viszont arról számolt be, hogy a férje alig tölt vele időt. Chapman Bettinek azt javasolta, dicsérje meg Billt, amikor csak teheti, Billnek pedig, hogy vegyen vissza a munkájából és szervezzen közös programokat Bettivel. Ugye már érted, hogy miért ezt javasolta? Míg Bill szeretetnyelve az elismerő szavak voltak, Bettié ezzel szemben a minőségi idő. Viszont amíg nem értették meg egymás eltérő szükségleteit, boldogtalanok voltak egymás mellett.

A példa alapján lehet, hogy túl egyértelműnek és magától értetődőnek tűnhet a dolog, mert a megismerkedés és a párkapcsolat kezdeti szakaszában rendszerint sok időt töltötök egymással, megtesztek egymásnak szívességeket, vesztek ajándékot, stb. Az idő múlásával azonban alábbhagy a kezdeti lelkesedés, viszont ilyenkor is oda kell figyelni a másik igényeire, hiszen így tehetjük csak egymást boldoggá.

Papp Valentina

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!