Sulis témák

Irány Oxford! – Továbbtanulás angolszász egyetemeken

Amikor a barátaimat megkérdezik, hogy hol akarnak továbbtanulni meglepően magas hányaduk külföldi egyetemeket is megemlít a válaszban. Amennyiben te is fontolóra vetted már a külföldi lehetőségeket, de nem tudod, hogy hol kezdj neki, mi segítünk. A következőkben összeszedjük a legfontosabb tudnivalókat. 

Először is mire van feltétlenül szükséged, hogy legyen esélyed a világ ezernyi más diákjával szemben? Alapfeltétel a legtöbb helyen egy felsőfokú nyelvvizsga, ám nem mindegy, hogy milyen. Bár Magyarországon szinte bármelyiket elfogadják, külföldön alapvetően három nyelvvizsga típus jöhet szóba: IELTS, TOEFL és Cambridge nyelvvizsga.

A másik elvárás természetesen az érettségi. Érdemes megnézni az adott szak leírását, hogy melyek azok a tantárgyak, amelyeket emelt szinten kérnek. Jobb esetben elfogadják a magyar érettségit, például a legtöbb angol egyetemen megtalálható az elfogadott vizsgák között, ám az USA-ban szinte mindenütt központi SAT teszt megírását várják el a jelentkezőktől. Továbbá bizonyos szakokra külön felmérik a tanulók képességeit egy teszt vagy egy esszé formájában. Ezt jelzik az egyetem honlapján, az adott szak követelményei alatt.

A felvételi eljárás nagyban különbözik a magyarországitól. Első lépésként az adott egyetem által használt online felületen kell jelentkezni. Ide kell feltölteni a nyelvvizsga eredményét, személyes adatokat, az érettségi várható eredményét, stb. Természetesen később az utóbbit át kell írni a valódi osztályzatra. Ez csupán irányadóként szolgál az egyetem számára, hogy megéri-e behívnia az adott tanulót személyes interjúra, illetve, ha nincs rá lehetőség, Skypeon történő beszélgetésre.

Általában két időpontban lehet jelentkezni. Az képzés megkezdése előtti év október-novemberi időszakában az úgynevezett „early decision” vagy „early acceptance” vagyis korai jelentkezésre adnak lehetőséget. Ez leveszi a terhet a diák válláról, hiszen már decemberben értesülhet arról, hogy felvették-e. Azonban ezzel elzárja magát a többi egyetemtől. Hiszen ha ebben a korai jelentkezési időszakban vették fel az adott egyetemre, akkor csak különleges körülmények miatt utasíthatja vissza a felkínált helyet. A szokásos jelentkezést általában január 1. és február 1. között kell beadni. Ezek a határidők vonatkoznak az amerikai egyetemek többségére. 

Oké, de miből fizetem?

A külföldi oktatás finanszírozása okozza a szülők számára a legnagyobb fejtörést. Szerencsére több lehetőség áll rendelkezésre, hiszen az egyetemek többsége minden évben több ösztöndíjat oszt ki a tehetséges, vagy rosszabb anyagi hátérrel rendelkező diákok között. Itt böngészhetitek végig az ösztöndíjakat a világ minden országából.

Ezen kívül a diákok folyamodhatnak kölcsönhöz is. Sokan leizzadnak már csupán a szó hallatán is, de erre igazán nincs szükség, egészen más feltételeket szabnak, mint Magyarországon. Vegyük Angliát példának: egy évi tandíj £9000. Ez a három éves kurzus alatt £27 000, átszámolva 10 000 000 forint. Azonban a kedvező feltételek mellett igazán nem nehéz visszafizetni ezt az összeget. Először is azok az egyetemek, amikért érdemes kimenni Angliába garantálják a jól kereső munkát, ezért csak akkor kell elkezdened visszafizetni a kölcsönt, ha az évi kereseted meghaladja a £21000-t. Ezután minden hónapban be kell fizetned a kereseted 9%-át.

Végezetül egy dolgot azonban muszáj leszögezni. Nem éri meg mindenáron külföldön tanulni! Csupán akkor van értelme elfordulni a magyar felsőoktatási intézményektől, ha a legjobb egyetemeket célozzuk meg. Jobban járunk az itthoni iskolákkal, mint azokkal a külföldi intézményekkel, amelyek nem jutottak be a Top 200 közé. További információért érdemes ellátogatni ide, ahol többféle szempont szerint rangsorolják a világ egyetemeit.

Barczikai Fruzsina

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!