Életmód Lelkizés

Iskolai agresszió – Miért bántanak?

Ismerős az a srác a vígjátékokból, akire a menő arcok ráborítják az ebédjét vagy éppen a zsebpénzét nyúlják le? Tudod, az a „kis béna”, akit mindenki kipécéz magának. Valószínűleg a te iskoládban is van ilyen, talán éppen te vagy az, akit folyton bántanak.

A csúfolás is erőszak

Az iskolai erőszaknak több formája van: verbális, fizikai és társas. Erőszaknak minősül a csúfolódás, a gúnynevek kitalálása, mindenféle ütés és fizikai bántalmazás, a zsarolás, a megfélemlítés, és a kiközösítés is. Sokféle módon lehet bántani valakit, még olyan dolgokkal is, amelyekről elsőre nem hinnénk, hogy fájdalmat okoznak. Ártatlan viccnek tűnik például elvenni valaki füzetét, vagy elrejteni a ruháit tesi óra után, de a kirekesztés és a megszégyenítés érzése biztos, hogy sokkal tovább mély nyomot hagy az illetőben, mint ameddig a többiek nevettek rajta.

Tudtad, hogy minden negyedik gyerek élete során áldozattá válik? Persze nem csak áldozatokra „van szükség” ahhoz, hogy az iskolai erőszak bekövetkezzen, hanem bántalmazókra (agresszorokra) is. De ha még sosem voltál áldozat, és agresszíven sem léptél fel másokkal szemben, akkor is részesévé válhattál a folyamatnak. Az iskolai agresszió ugyanis nem csak két gyerek között megy végbe, hanem a szemlélők (a többiek, akik tanúi az eseményeknek) is részévé válnak. Ők azok, akik látják a történéseket, tudnak róla, hogy valakit bántanak, de nem lépnek fel ellene, talán azért, mert nem érzik veszélyesnek a helyzetet, vagy éppen azért, mert félnek az agresszorral szembe menni.

Elfajuló viccelődés

Egy rossz vicc vagy nyilvános beszólás is okozhat olyan sebeket, amelyek később megemelik a depresszió, a szorongás, vagy éppen az öngyilkosság esélyét azoknál, akiket támadás ért. Ennél azonban sokkal hamarabb észlelhető hatásai is vannak, például az osztályon belüli bizalmatlanság növekedése, a klikkesedés, a romló tanulmányi eredmények, a figyelem és a motiváció csökkenése, az iskolából való hiányzás emelkedése. A kék-zöld foltok mellett ezek a tünetek is segíthetnek abban, hogy felismerjük a bullying jelenlétét az osztályban vagy az iskolában. Tehát ha valaki folyton késik, kerüli a szünetekben a folyosót, nem mer mások szemébe nézni, és ha lehet, inkább egyáltalán nem jön a suliba, akkor gyaníthatjuk, hogy valami baj van.

7125777_orig

Mit lehet tenni ellene?

A legtöbb helyzetben tényleg nagyon nehéz egyedül cselekedni, de már az is szuper, ha felismered, hogy valakit bántanak. Elsőként az a legjobb, ha megpróbálod megérteni a helyzetet, és felméred, hogy mi is történik itt igazából. Ezután keress egy olyan felnőttet, akiben megbízol, és mondd el neki, hogy mi a gond: ki az, vagy kik azok, akit bántanak, és ki az, aki agresszív másokkal. Biztos, hogy nehéz megtenni az első lépést, de ez legalább segíthet megoldani a helyzetet.

De ne feledkezz meg a társaidról sem! Velük együtt „szövetkezve” ugyanolyan hatékony lehetsz, mint felnőttek segítségével. Ha úgy érzed, hogy a többiek hallgatnak rád, állj ki mások mellett és a többiek is támogatni fognak. Ha pedig éppen más emel szót az agresszió ellen, állj mögé te is! Merj kiállni másokért, de figyelj arra, hogy ne légy egyedül, nehogy te kerülj áldozat szerepbe!

Alakítsátok át közösen a normát! Ha valakit azért csúfolnak, mert szeret olvasni, akkor ne hagyjátok, ha szerintetek az olvasás jó. Álljatok ki a saját értékeitek mellett, és előbb- utóbb ezek lesznek a közös értékek, az osztály értékei. Egy olyan osztályban, ahol mindenki önmaga lehet, a hangulat is sokkal jobb. Légy nyitott önmagadra, arra, hogy mit érzel, és mit szeretnél, de ugyanígy légy kíváncsi másokra is. Az erőszakmentes légkör egyik alapja, hogy odafigyelj a társaidra, és ne hagyd figyelmen kívül az érzéseiket. Hidd el, hogy senkinek sem könnyű… Egy ilyen helyzetben minden fél negatív érzelmeket él át: az agresszor bizalmatlan, az áldozat fél, a többiek szoronganak. Jó ez így? Nem! Akkor inkább változtassunk közösen!

Harsányi Kata

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!