Szex & szerelem Terhesség

Abortusz és védekezés – második rész

Abortusz és védekezés - második rész

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a védekezés fontosságát, hiszen egy esetleges abortusz átélése felnőtt nőként sem egyszerű. Korábban részletesebben foglalkoztunk a témával, most viszont néhány szakmai jó tanácsot osztunk meg veletek. 

“Megalázó”, “szükségtelen”, “felkavaró” – tele vannak ilyen kommentekkel a témával foglalkozó oldalak, és az ismerősök is gyakran megerősítik, hogy az abortuszt megelőző,  kötelező tanácsadás szörnyű élmény lehet, az amúgy is rossz lelkiállapotban lévő nőnek. Ezt sajnos az általunk megkérdezett védőnő, Domokos Erzsébet sem tudja cáfolni, azonban hozzáteszi, nem az elrettentés a cél, hiszen segíteni szeretnének abban, hogy a teherbe esett nők, lányok számára a lehető legjobb megoldást találják meg.

Nem tudok róla, hogy megaláznák a nőket, bár én a budapesti kollégákat ismerem zömmel. Hallottam azonban olyat is, hogy egy erősen vallásos kolléganő azt mondta a hozzáfordulónak, hogy ez gyilkosság. De nem az ítélkezés a dolgunk, és senki sem úgy áll hozzá, hogy a földbe döngölje a nőket.

– állítja a védőnő.

 Pár jót tanács a tabival kapcsolatban

Ne tarts a gyógyszer szedésében szünetet! Tipikus példaként hozza fel a védőnő a fiatal lányok szakítás utáni szimbolikus lépését, amikor valaki azonnal megszakítja a tabletta szedését a kapcsolatával együtt. Bár logikus lépés, hogy ne terhelje feleslegesen a szervezetét hormonokkal, mégsem érdemes ezt azonnal megtenni, mivel előfordulhat egy nem várt békülés, és így vele együtt a nem várt terhesség is.

Szünetre egyébként akkor sincs szükség, ha egy párkapcsolat után várat magára az újabb, hiszen az egyéjszakás kalandok ilyen szempontból a legveszélyesebbek. Manapság ráadásul olyan alacsony a gyógyszerek hormontartalma, hogy nincs szükség  “tisztulási” időt hagyni, ha amúgy más nem indokolná.

Vojnits Blanka 

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!