Mások kérdezték

Félek anyutól, mit tegyek?

Félek anyutól, mit tegyek?

Sziasztok,

Problémám a következő: anyukámmal mostanában elég sokat veszekszem, a nővérem sem hagy békén és apukám is rám szállt. Mindenki engem vesz elő mindenért, ezért utálok haza menni. Hétvégén a barátomnál szeretek lenni, mert ott nyugi van. Le akarok ülni anyával beszélgetni, de nem lehet, mert mindig vitába torkollik az egész és sírva zárul a beszélgetés. Félek tőle. Azt mondta, hogy mostanság mindent félvállról veszek, pedig én mindig segítek neki, tanulni is le szoktam ülni. Egyedül a hétvégét szeretném megkapni kikapcsolódásra. Mit tegyek a kompromisszumért, ha félek anyutól?

18 éves lány

Válasz:

Nem vagy könnyű helyzetben a leírtak alapján, de kitartás, minden konfliktust meg lehet oldani valahogy!

Bár a testvéri piszkálódás teljesen általános jelenség a családokban, az nagyon furcsának tűnik, hogy mostanában senki „nem száll le rólad” a családban.

Mint írtad, anyukáddal szeretnél leülni beszélgetni és javítani a viszonyokon, de mindig vitába torkollik a dolog. Nem írtál viszont arról, hogy ez régóta így van, vagy csak mostanában fajulnak idáig a dolgok anyukáddal? Mert ha csak mostanában, akkor megérne egy próbát utánajárni, mi okozhatja nála ezeket az erős reagálásokat. Akár ettől függetlenül is, de szerintem érdemes lenne odamenned hozzá, hogy most szeretnéd tisztázni a dolgokat és megbeszélni, hogy ő mit vár el tőled (pl. több tanulást hétközben, vagy egyebet), te mit tehetnél azért, hogy a hétvégéket nyugodtan tölthesd a barátoddal.

Nem ártana azt is kideríteni, hogy mire gondol az alatt, hogy félvállról veszed mostanában a dolgokat – mert lehet, hogy míg te valójában nem veszed félvállról őket, neki valami apróság vagy félreértés miatt mégis ilyen érzése van. Néha az is segít ilyen helyzetekben, ha megpróbáljuk a másik helyébe képzelni magunkat, és úgy végiggondolni a dolgokat.

Hogyha sikerül nyugodt hangon beszélgetnetek, akkor megpróbálhatod neki esetleg azt is elmondani, hogy milyen rosszul esik, amikor vitatkozásba fordulnak a beszélgetéseitek, és hogy te valójában szeretnéd békésen rendezni a konfliktusokat. Tudom, nagyon nehéz ott maradni és megőrizni a hidegvérünket, ha kiabálnak velünk, de próbálj a beszélgetés közben végig nyugodt maradni, és végig a békés megoldást hangsúlyozni.

Ha bármi további kérdésed van, vagy beszámolnál nekünk az anyukáddal való fejleményekről, írj bátran!

Orsi

kép forrása

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!