Csajozás & pasizás Szex & szerelem

Honnan tudod, hogy szeretnek? – A szeretetnyelv öt típusáról

Honnan tudod, hogy szeretnek?

Gary Chapman amerikai pszichológus szerint mindenkinek van legalább egy fő szeretetnyelve. Ez egyfajta kommunikációs csatorna, amelyen keresztül megérthetjük, miből jövünk rá arra, hogy szeretve vagyunk, és hogyan tehetjük boldoggá a másikat.

A szeretetnyelv öt típusa

Elismerő szavak

Mindenki vágyik arra, hogy elismerjék. Ennek legegyszerűbb módja, ha ezt szavakban fejezzük ki, dicséret formájában. Ezt könnyen be lehet iktatni a nappali rutinba, például kihangsúlyozzuk, hogy a másik milyen fontos számunkra, mennyire büszkék vagyunk rá. Lányoknál megdicsérhetjük a külsejét, fiúknál pedig a teljesítményét.

Minőségi idő

Ez arra utal, hogy az együtt töltött idő ténylegesen együtt legyen, ne egymás mellett. Koncentráljunk a párunkra 100 százalékosan, tehát beszélgetés közben ne nyomkodjuk a telefonunkat, vagy nézzünk tévét, hanem biztosítsuk őt arról, hogy teljes mértékben figyelünk rá. Változatos programokat és hosszú beszélgetéseket szervezzünk.

Ajándékozás

Ajándékozásnak mindenki örül, viszont akinek ez a szeretetnyelve, őt úgy lehet levenni a lábáról, ha gyakran készítünk neki apró meglepetéseket. Ez lehet egy ágyba vitt reggeli is. Sokszor az is jelenhet ajándékot, ha megteszünk a másikért valami unalmas dolgot, például megvehetjük helyette a havi BKV bérletét!

Szívességek

Ahogy a neve is mutatja, ez a szeretetnyelv arról szól, hogy kis szívességeket teszünk meg a másiknak: főzünk, elmosogatunk, vagy utazáshoz foglalunk szállást a párunk helyett.

Érintés

Az utolsó és talán legkönnyebben érthető szeretetnyelv a testi érintés.  Azoknak, akiknek erre van szükségük öleléssel, gyengédséggel, egyéb testi kontaktussal lehet leginkább örömet okozni. Egészen apró dolgokban is ki tudod fejezni a másik iránti szeretetedet, például, ha megsimogatod a karját, miközben elmész mellette.

Papp Valentina

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!