Életmód Mozgás és étkezés

Hamis tükörkép – Az anorexia és bulimia veszélyeiről

Hamis tükörkép – Az anorexia és bulimia veszélyeiről

Elmaradó menstruáció, stressz, örök elégedetlenség és hánytatás. Többek között ezzel jár, ha valaki anorexiában, vagy bulimiában szenved. Az étkezési zavarok veszélyei súlyosak, kezeléséről mégis keveset hallunk. 

Az anorexia elsősorban a lányokra jellemző étkezési zavar, mely során rettegnek az elhízástól, (meg is tesznek érte mindent, hogy elkerüljék) és ennek következtében testképzavarban szenvednek. Ez azt jelenti, hogy akkor is kövérnek látják magukat, ha már kórosan soványak. Extrém esetekben annyira lefogynak, hogy a menstruációjuk is elmarad, mivel szervezetük nem kap elég tápanyagot, így csak a létfenntartó életműködések funkcionálnak, minden más, például a szaporító szervrendszer, leáll.

Mitől alakul ki?

Az okok között említhető a folyamatos stressz és nyomás, veszekednek otthon a szülők stb. Továbbá előfordul, hogy egyes fiatalok félnek a felnövéstől, úgy érezhetik, nem ők irányítják az életüket, ezért jó érzés számukra, hogy legalább a testsúlyukat uralni tudják. Sokszor teljesítménycentrikusak, maximalisták. Jellemző rájuk a szorongásra, depresszióra való hajlam is. Természetesen a média is szerepet játszik az anorexia kialakulásában, hiszen állandóan azt sugározza, hogy csak a vékony lányok a szépek, más nem is elfogadott.

Terápiával segíteni

Az anorexiás fiatalokat különböző terápiákon gyógyíthatják, ez lehet család, egyéni, vagy csoportos terápia. A terápiák során legfontosabb cél az érzelmi problémák helyreállítása. Mivel a kialakulás hátterében sokszor családi okok állnak, legtöbbször családterápiát szoktak ajánlani a szakemberek. A másik elterjedt terápiás forma az egyéni terápia. Itt általában azzal kezdik ezeket a foglalkozásokat, hogy tájékoztatják a beteget az állapotáról. Tudja-e, hogy anorexiás, tudja-e, mik a tünetek, tudja-e, hogy segítségre szorul. A pszichiáter/pszichológus és a beteg együtt kitűznek egy célsúlyt, amely mindkét félnek elfogadható. Az anorexiás számára a legfontosabb, hogy ezt elérje és tartani is tudja. A kezeléseken közben különböző módszerekkel feltárják az anorexia kialakulásának okait, és próbálják azokat megszüntetni.

Ha nem figyelhető meg (tartós) javulás, az osztályos kezelés következik. Ilyenkor be kell feküdni egy klinikára, ahol szigorúan ellenőrzött körülmények között folyik a terápia. A viselkedést, az étkezést, a változásokat, mindent aprólékosan megfigyelnek és kontrollálnak. Gyakran alkalmazzák ebben az esetben a jutalomorientált terápiát. Ennek lényege, hogy a kezelés elején megvonnak sok dolgot a betegtől, ami számára fontos, például a kimenőt, a telefont, az internetet, a családi és baráti látogatásokat. Kitűznek ebben az esetben is egy célsúlyt. Ha javulás figyelhető meg, jutalomként visszaadnak valami az elvett dolgokból. Ezzel motiválják a fiatalt, hogy továbbra is javuljon az állapota. A jutalomterápiát egyébként akkor is szokták alkalmazni, amikor az anorexiás nem kórházban fekvő beteg, bár ebben az esetben sokkal nehezebb az ellenőrzés.

Gyógyító zene, film, művészet

A pszichoterápia harmadik formája a csoportos terápia. Ilyenkor több hasonló korú anorexiást kezelnek művészetterápia, filmterápia, játékterápia vagy viselkedésterápia formájában. A művészetek, így a zene, a festészet, a rajz nagyon előre tudják lendíteni a javulást. A többi anorexiásokat látva is helyreállhat a testképzavar, mivel mást megnézve sokkal szembetűnőbb a kóros soványság, mint önmagunkon. A betegről készült filmek, fényképek is segíthetnek, hiszen a tükörbe nézve máshogy látjuk a saját testünket, mint a felvételeken.

Gyógyszeres kezeléshez csak abban esetben szoktak folyamodni, ha semmi más módszerrel nem idézhető elő a változás. Ilyenkor hangulatjavító, antidepresszáns tablettákat írnak fel. Fontos hangsúlyozni, hogy a családnak nagyon fontos szerepe van a betegség kialakulásában és a gyógyulásban is. Csak akkor érhető el sikeres és tartós változás, ha a család is együttműködik és a kapcsolattartás hatékony. Ezek hiánya nagyon megnehezíti a javulást, és a fiatal nagy valószínűséggel állandó visszaeső lesz.

Bulimia

A bulimia túlsúlyos és normál testalkatú fiataloknál is jelentkezhet, akik félnek az elhízástól és a kövérségtől. Ez a félelem túlsúlyos állapotban nem alaptalan. Jellemző tünet a falásrohamok és az utána következő lelkiismeret-furdalás. Ezért meghánytatják magukat, vagy hashajtót, vízhajtót vesznek be. Az így bekövetkező testsúlyváltozás eredményezhet anorexiát, mert a fiatal állandóan elégedetlen a testsúlyával. A hánytatás tönkreteszi a gyomrot és a szájüreget is, hiszen a sav kimarja a nyálkahártyát és rongálja a fogakat. Így a bulimiának maradandó hegei keletkezhetnek. A betegség kialakulásának okai hasonlóak, mint az anorexiának. A különbség az, hogy ennél az evészavarnál nem jellemző a felnövéstől való félelem. A gyógyító terápiák azonosak az anorexia kezelésével, hiszen a cél itt is az érzelmi problémák helyreállítása.

Radva Luca

 A cikk elkészítésében köszönet dr. Balogh Erika gyermekpszichiáternek. 

kép forrása

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!