Kultúra Szórakozás

„Van, ki gyorsan fut. Van, ki gyorsan olvas, ír. Én gyorsan érzek.”

Legtöbbünk, ha meghallja azt a szót, hogy költészet, egyből Petőfire, Adyra, vagy Aranyra gondol. Ismert költők azonban nem csak az irodalomkönyv lapjain léteznek, hanem a mi jelenünkben is. 

Számomra az egyik legkedvesebb költő a 20-21. századból Fodor Ákos (1945-2015). Hogy miért? Mert a szerelmet, szeretet, magányosságot mind ismeri.

A szerelem átfogó, hatalmas, univerzális témája (…) nem leszűkíti Fodor Ákos költészetét, nem egyetlen réteget, szeletet vagy csoportot emel ki belőle, hanem éppen ellenkezőleg, legteljesebb ragyogásában mutatja meg ezt a csodálatos, minimálisra vett világot.

– írja Csuhai István az Élet és Irodalom versrovatának vezetője.

Fodor egyszerű haiku verseivel néha megborzongatja az embert, és gondolkodásra késztet. Művei érthetőek és a mi nyelvünkön szólnak. Számomra pihenést jelent az, amikor tőle olvasok, mert úgy érzem, hirtelen megáll a világ, onnantól kezdve pedig csak a mondatai léteznek és én. Csodálatos dolog eltűnődni szavain, majd rájönni miről van szó. Hirtelen minden leírt helyzet, érzés, benyomás ismerős lesz.

Jesszus, ez mennyire így van, tudtam mindig is, de eddig nem gondoltam bele.

– kiáltok fel gondolatban.

Fodor népszerű költő, versei gyakran találjuk szembe magunkat az interneten, egyre többet hallunk róla. (Bővebb infókat itt találsz róla.) Érdemes beleolvasni a költeményeibe, mert Fodor sorai alkalmasak gondolkodásunk fejlesztésére.

„Nem érek rá, lélegzem.”

Szerencsére sok remek kortárs költőnk van. Simon Márton legismertebb kötetében, a Polaroidokban is rövid, velős költeményeket találunk. Nem ismered a műveit? Akkor katt ide!  Igen, ezek a számmal kezdett, rövid kis mondatok, amelyeket mostanában szokás a Facebookon idézni, Simon Márton művei. Ő napjainkban, velünk, mellettünk él, 32 éves és folyamatosan alkot, nem csoda, hogy sorait sokan közel érzik magukhoz.

„Költő vagyok és slammer. Verseket 2004 óta publikálok, két kötetem jelent meg – 2010-ben a Dalok a magasföldszintről, 2013-ban a Polaroidok.” – írja magáról Simon, aki az írói tevékenységet kamasz kora óta űzi. A kalocsai költő tehetségét az is mutatja, hogy húsz évesen Mozgó Világ díjat is kapott, majd Makói Medáliák „első kötetesek” díját, valamint Közönségdíjas is volt a II. Országos Bajnokságon, amit slam poetryvel érdemelt ki. Jelenleg budapesti lakos, Károlin megszerzett diplomával, kedvtelésből japán verseket fordít. Instagramon, Twitteren, Pinteresten és Facebookon megtaláljátok.

Érdemes neten nézelődni, keresgélni, néha csak kóborolni verses körökben, oldalakon, esetleg a könyvtárban egy délutánt eltölteni, hiszen rajtuk kívül még számos kortárs költő, író várja azt, hogy felfedezd.

Balázsi Borbála

fénykép forrása

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!