Életmód Filózás

A nyugis élet tízparancsolata

A nyugis élet tízparancsolata

Érezted már úgy, hogy túl sok a feladatod, nem tudsz kikapcsolni, nincs időd semmire, kimerült, stresszes és leterhelt vagy? Azok közé tartozol, akik evés közben filmet néznek, órán mobiloznak, nem bírják elviselni a tétlenséget, és általában muszáj több dolgot csinálniuk egyszerre? Akkor üdv a modern világban!

Gyorsan kajálunk, gyorsan randizunk

Miközben a technológiai annyit fejlődött, hogy bizonyos feladatok elvégzése – pl. házimunka – jóval felgyorsult, elméletileg több időnk kellene, hogy legyen. Még sincs. Gyorsan vezetünk, gyorsan kajálunk, gyorsan randizunk, és általában minimum két dolgot csinálunk egyszerre. Két kanállal habzsoljuk az életet, attól félve, hogy elfogy, nem jut időnk mindenre – ahelyett, hogy kiélveznénk. Ez a gyorsaság pedig rányomja a bélyegét az egészségünkre és a kapcsolatainkra is. Korábbi cikkemben írtam arról, mi az a FOMO – a félelem, hogy kimaradunk valamiből. A technika fejlődése és az internet megjelenése több lehetőséget adott a kezünkbe, ezért úgy érezzük, élnünk is kell mindegyikkel, különben mások lehagynak minket.

Nehéz lelassulni

Ha folyamatos pörgésben élsz, hétvégén is azt találhatod, hogy nehezedre esik lazítani. Ismerős, hogy a szüleid ahelyett, hogy feltett lábbal ücsörögnének, kitakarítják az egész házat, vagy le se szállnak a telefonjukról? De egy olyan példát is mondhatok, amivel mindenki tud azonosulni: mennyire leszel ideges, ha várnod kell, hogy egy honlap betöltsön? Naponta többször csekkoljuk a közösségi oldalakat, az üzeneteiket, gyorskaját nyomunk magunkba, miközben szorongunk, hogy valami rossz fog történni, ha nem csinálunk meg mindent.

Slow food, slow life

A „lassítás” először a gyorséttermek elleni tüntetésként jelent meg Olaszországban: amikor a McDonald’s éttermet akart nyitni Rómában a Spanyol lépcső mellett, az olaszok azt mondták, ez már azért több a soknál. Létrejött a Slow Food mozgalom, mely céljául tűzte ki, hogy helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat, helyi, hagyományos ételeket egyenek. A kifejezés aztán átterjedt egy sokkal szélesebb szemléletre is: a Slow Life egy életmód, mely az anyagi értékek hajszolása helyett az idő tartalmas eltöltésére és a pazarlás visszaszorítására helyezi a hangsúlyt. Jelszava: szállj ki a mókuskerékből, élvezd az életet! A lassítással megérkezhetünk a saját jelenünkbe, elmélyedhetünk azokban a tevékenységekben, amiket szeretünk, és azáltal, hogy kevesebb dolgot csinálunk, mégis teljesebb életet élhetünk.

Engedd el!

Sokszor nagyon nehéz kiszakadni abból a pörgésből, ami folyamatosan átszövi a mindennapjainkat, ezernyi kötelességgel tartva minket a hálójában. A legnehezebb megbirkózni azzal a gondolattal, hogy ne teljesítsünk minden feladatot, ne legyünk ott mindenhol, és ne akarjunk mindenkinek megfelelni. Ahhoz, hogy lassítsunk, előbb meg kell tanulnunk elengedni. Igen, de hogyan? Íme néhány tipp.

  1. Egyél lassan, miközben nem csinálsz mást, élvezd ki az ételt!
  2. Próbáld ki a színezőket: szuper kikapcsolódás, hogy akár csak egy fél órára elmélyedj valami kreatív tevékenységben!
  3. Járj biciklivel vagy sétálj egy szakaszon!
  4. Írj egy listát a tennivalóidról, és gondol át, mi az, amit valóban meg kell tenned: tedd meg, ami fontos és amit élvezel, de hagyd a többit!
  5. Tanulj meg nemet mondani: nem kell minden feladatot elvállalnod és minden buliba elmenned!
  6. Határozz meg két (vagy kezdetben több) időpontot egy nap, amikor felmész a közösségi oldalakra és válaszolsz az üzenetekre – nem kell folyamatosan online lenned!
  7. Találj magadnak egy hobbit, amit csak azért csinálsz, mert jól esik. Ez lehet egy blog írása, egy sport, valamilyen barkácsolás vagy kreatív alkotás, olvasás, sakkozás… a lényeg, hogy foglalkozz vele, mélyedj el benne.
  8. Töltsd az időd azokkal, akiket szeretsz és akikkel önmagad lehetsz, szervezz velük programokat!
  9. Jógázz! Ez a sport az elengedésre, feszültségek oldására és a türelemre tanít.
  10. Ne rohanj reggel: hagyj időt nyugodtan készülődni, reggelizni, ráhangolódni a napra!

Helstáb Laura

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!