Ha bajban vagy

Hogy kalauzoljunk cserediákot? – első rész

Hogyan kalauzoljunk cserediákot? - első rész

Idén augusztusban jött egy cserediák az osztályba, aki egy évig velünk fogja a suli padot koptatni, amit személy szerint nagyon várok. Mivel Olaszországból jön, teljesen más kultúrába csöppent bele egyik napról a másikba. Cikkünkből kiderül, hogyan lehet közös nevezőre jutni egy külföldivel.

Az első és legfontosabb dolog, hogy légy nyitott. Fontos, hogy előítéletek nélkül, nyitottan állj a cserediákhoz. Viselkedj vele úgy, ahogy te is elvárnád fordított esetben, vagyis legyél nagyon barátságos és segítőkész.

Do you speak English?

Az osztályunkba érkező cserediákkal az angol a közös nyelv, viszont sokan nem mernek idegen nyelven megszólalni, pedig szerintem kifejezetten kellemetlen, ha egy külföldi társaságában magyarul beszélünk. Rengeteget tanulhatsz abból, ha levetkőzöd a gátlásaidat és végre megszólalsz angolul. Nyugi mindenki hibázik, és a legtöbb diák csak olyan szinten beszéli a nyelvet, hogy megértesse magát, de a magad érdekében is hasznos, ha elkezdesz a cserediákkal kommunikálni, hiszen nagyon sokat fejlődhetsz.

Sok vicces pillanatot okozhatsz magadnak, ha segítesz neki nyelvet tanulni. A magyar kifejezéseket nyelvtörő formájában is nyomhatjátok, viszont az már halandó szint, inkább kezdjétek egyszerűbb szavakkal. Fordított esetben is jó móka lehet ez, ha ő tanít meg valamit a saját anyanyelvén.

Puskák, pletykák

Annak érdekében, hogy fantasztikus évet varázsoljatok a kisdiáknak, vegyétek be a közös dolgaitokba. Adjátok hozzá a facebook csoportotokhoz, de ezalatt nem az osztálycsoportot értem, hanem azt, ahol közösen beszélitek ki a tanárokat és osztjátok meg a puskákat, vagy a matekházikat. Végezetül pedig segíts neki beilleszkedni! Valljuk be, elég nehéz lehet egyik napról a másikra egy teljesen más kultúrába belecsöppenni. Új nyelv, új környezet, új ételek, új tanárok és a legrosszabb tényező: a honvágy. De mire valók az osztálytársak, ha nem arra, hogy segítsenek? Tehát nincs más teendő, mint beszélgetni vele, érdeklődni a dolgai iránt. Kezdeményezz nyugodtan, hiszen te vagy otthon!

Cseh Laura

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!