Kultúra Szórakozás

Japán, az álmok országa – első rész

Japán, az álmok országa - első rész

Aki egy kicsit is képes a “mindegyik kínai” sztereotípia mögé tekinteni, az könnyen észreveheti, hogy az ázsiaiak, különös tekintettel a japánokra, igencsak egyedi és színes egyéniségek, ugyanakkor mégis híresek a konzervatív, szabálykövető és unalmas életvitelükről. Ez a kettő pedig, akármennyire is üti egymást, erősen összefügg. A hét öt és fél napjában csak dolgoznak, illetve tanulnak. Beleolvadnak a szürke hétköznapokba, de a hétvége eljöttével megmutatják, hogy mennyire kivételes az ízlésük.

Harajuku, mert a ruhád megmondja ki vagy

A Harajuku nem egy stílusról kapta a nevét, hanem Tokió-beli Sibuja negyedben található vasútállomásról, amely mellett van egy park is, ahová iskola után mennek a fiatalok, hogy extrém és színes ruhákat és kiegészítőket vásároljanak. Az ide tévedők döbbenetét leggyakrabban az a jelenség válthatja ki, amelyet egyszerűen csak Lolitaként tartanak számon. Ez az egyik legsokoldalúbb és részletgazdagabb stílusirányzat. Alapja a viktoriánus és rokokó gyermekdivat, felturbózva a japán elmével. Az eredmény? Porcelánbabák minőségi csipkében, drága kiscipőben, napernyőkkel és ágazattól függően színes, véres, teljesen fekete vagy fehér, esetleg biztosítótűkkel és láncokkal teleaggatott ruhácskákban.

Sweet, goth…amit csak akartok!

A lolita stílus számos alfajjal rendelkezik. Sweetnek hívják a rózsaszínű és gyermeki cuccokat, a goth stílusjegyeit a viktoriánus kor és a romantikus goth szubkultúra násza ihlette. Classicnak pedig a sweet és a goth keverékét hívják. Napestig lehetne sorolni a különböző stílusokat, de evezzünk át kicsit a zene vizeire! Mint minden égtájon, itt, a szigetországban is óriási szerepet játszik a zene a divatok kialakulásában. Példának okáért itt a Visual kei, amikor a japánok hétvégi lázadása mellé az 1980-as nyugati hard-rock és heavy metal elemek is befurakszanak. Feltupírozott, festett haj, latex,- és bőrruhák, erős sminkek. Kicsivel később, mivel már fontos elemet játszott a színtérben az androgün kinézet, és a szép férfiak kultusza, dominál a szemceruza használata és egy, az erősebbik nemnél is babaarcot varázsoló smink. Színekben a fekete, mint alap,- keveredve egy kevés arannyal, ezüsttel vagy vörössel- a befutó. Az i-re pedig pár piercing és fülbevaló teszi fel a pontot. Ahogy azt az előbbi stílusnál is láthattuk, itt is számos altípus szerepel a kínálatban, úgy, mint az oshare kei, a VK színes világa. Az eroguro kei, az erotika és horror különösen vonzó egyvelege, míg az angura kei, hagyományos ruhák és kimonók hordását jelenti. A felsorolás közel sem ért véget, bőven van még miből csemegézni ez esetben is.

Harajukuban járva már láthattunk porcelánbabákat, és rockereket is, de ennek a világnak van egy nőiesebb és talán itthon is hétköznapinak számító oldala, a “napcsókolta természetes szépségek”, akik önmagukat úgy nevezik, hogy gyaru. Az ázsiai barátainknak sikerült a szolárium barna bőrt, szempillát és műkörmöt egy olyan szintre emelniük, ahol ezek az extrém kiegészítők, még inkább szokatlannak tűnnek. Ha valakik, hát ők aztán lázadók. Míg a többiek képesek levetni a hétvégi kihágások nyomait, ők hétköznap is büszkén vállalják azt, amit képviselnek, hiszen a japán normákkal szembemenő, feketére sült bőrt nem temethetik a szekrény mélyére, de hát nem is ez a cél.

Szemán Angelika

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!