Szex & szerelem Terhesség

Abortusz és védekezés – első rész

Abortusz és védekezés - első rész

“Szexel a kamasz gyerek? Úristen, csak nehogy baba legyen a dologból! “ Körülbelül így hangzik a legtöbb tini szüleinek első kimondott vagy ki nem mondott gondolata. De vajon mégis mennyire reális ez a félelem?

Ha nem is minden szexuális együttlétből lesz automatikusan terhesség, sajnos a statisztikák elég lehangoló képet mutatnak. Főként, hogy már nem a kőkorszakban vagy a sötét középkorban élünk, amikor még csak a fohászon, a szerencsén vagy a tehénbélből előállított “gumin” múlt a dolog.

Ennyi abortusz van Magyarországon

Az abortuszok száma, bár csökkenő tendenciát mutat hazánkban – hiszen a húsz évvel korábbi, körülbelül 80 ezer terhességmegszakításhoz képest jelenleg 30 ezer körül mozog ez a szám -,  azonban a több tízezres szám mégis érthetetlenül soknak tűnik. Az utóbbi években ugyanis számos új, és bárki számára hozzáférhető fogamzásgátlási módszer jelent meg a piacon.

 A mostani fiatalok túl sok információt kapnak, amelyekben elvesznek, ezért lényegében nem ragad meg bennük semmi. Sok mindent tudniuk kellene, de pont ezért nem mernek rákérdezni, mert cikinek érzik.

– magyarázta Domokos Erzsébet, aki védőnőként 23 évet dolgozott az egyik Családvédelmi Szolgálatnál. Hiába kereshet rá bárki a neten a témára, ott is ugyanez a probléma, túl sok az információ, ráadásul sok a negatív, összezavaró kommment is. Végül a fiatalok döntése nem egy átfogó kép kapcsán alakul ki, hanem akár barátok véleménye, vagy az olvasottak alapján jutnak elhatározásra. Sőt, a nőgyógyászhoz eljutó fiatal lányoknak is gyakran csak egy tablettát írnak fel, alaposabb vizsgálat nélkül.

 Az ideális az lenne, ha a tinik felkeresnék a családvédelmi szolgálatot, ahol segítenek az egyéni igényeknek megfelelő megoldást választani.

– tette hozzá a védőnő.

A nőgyógyásznál ugyanis – bár szintén jó választás -, sokkal kevesebb idő jut a téma körüljárására, beszélgetésre, ráadásul gyakran csak az orvosokat támogató gyógyszergyártó cég termékét írják fel.

 Védekezés mellett is teherbe lehet esni

Elsőre hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak a felelőtlen kamaszok esnek teherbe. A tapasztalat szerint azonban sokan érkeznek az abortusz előtti kötelező védőnői tanácsadásra úgy, hogy elmondják, bizony ők védekeztek. A leggyakoribb ilyen módszer közé tartozik a megszakításos és naptári módszer  – ezek persze nem számítanak igazi védekezésnek – valamint a hormonmentes Farmatex termékek használata.

 Rengetegen voltak nálam, akik azt állították, hogy ezekkel a termékekkel védekeztek, és megfelelően, a leírás alapján használták. Azonban sok év után már volt annyi tapasztalatom, hogy el tudjam dönteni, ki állítja ezt csak azért, hogy mondjon valamit. Nincs is például annyi óvszer a földön, ahányan azt mondták, azzal védekeztek.

– állítja a szakember.

Ha sorrendet akarunk felállítani, akkor a megszakítás és a naptári módszer után a Pharmatex, azután pedig meglepő módon a hormonális fogamzásgátlók következnek.

 A gyógyszerekkel az a baj, hogy mivel nagyon lecsökkentették a hatóanyag tartalmukat, a tabletta bevétele például pontosságot igényel, amire a legtöbb kamasz  nem képes

– jegyezte meg a védőnő.

Ráadásul a háziorvosok, de a többi orvos is gyakran elfelejti, hogy a tinik is élnek szexuális életet és olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek csökkenthetik a tabletták hatásait. Erre azonban legtöbbször nem figyelmeztetik a fiatalokat, mint ahogy arra sem, hogy a hányás, a hasmenés ugyancsak csökkenti a hatást.

Folytatása következik

Kép forrása

Vojnits Blanka

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!