Munka & pénz

„Már jobban becsülöm a pénzt”

"Már jobban becsülöm a pénzt"

17-18 éves korunk körül sokunkban megfogalmazódik, hogy kellene valamit dolgozni, kipróbálni magunkat a munka világában. Van, aki ezt nyári munka keretében teszi meg, de akadnak olyanok is, akik iskola mellett dolgoznak.

Nadin 18 éves, de már lassan két éve, 16 éves kora óta dolgozik az Első Bajai Rétesházban. A munkaköre hivatalosan konyhai kisegítő, de gyakorlatilag a pultnál dolgozik, eladó és mindenes. Ez az első munkája, korábban még nyáron sem dolgozott soha. Akkor miért akart rögtön egy állandó munkahelyet? Mert úgy érezte, kezdtek ellaposodni a napjai, szerette volna felpörgetni magát. Ez össze is jött neki.

Heti háromszor dolgozom, abból egy hétvége, de ha esetleg valaki szabadságon van, többször behívnak. Délutánonként ez négy órát jelent, tehát egyáltalán nem megterhelő, de azért elég sok időmet elveszi.

– mondja Nadin. Természetesen a főnökei az időbeosztásnál figyelembe veszik, hogy iskolába jár, azonban elengedhetetlen, hogy jól ossza be az idejét.

Amit nem tanítanak az iskolában

Többek között a pénzkeresés is motiválta Nadint, hogy dolgozni kezdjen, és nagyon élvezi, hogy önálló keresetét arra költheti, amire csak akarja.

Több helyre eljutok ennek köszönhetően, de a szüleim továbbra is támogatnak.

A szüleitől tehát nem függetlenedett anyagilag, de ha ők nem akarnak neki valamit megvásárolni, meg tudja szerezni magának a saját pénzéből.

Már jobban becsülöm a pénzt.

– hangsúlyozta Nadin, hiszen látja milyen sokat kell dolgoznia a fizetéséért. Emellett a munka sokkal türelmesebbé is tette. Az üzletbe néha megfordulnak „egyedi személyiséggel rendelkező emberek, de nem volt még olyan nagyobb probléma senkivel. Vannak kötekedősebb idős hölgyek, de őket is megtanultam kezelni.” – meséli Nadin, akinek eleinte nem volt könnyű helyt állnia, de már tudja kezelni a nehéz szituációkat.

Nemcsak a pultnál dolgozik eladóként, hanem irodai papírmunkát is szokott végezni. Megtanulta, hogyan kell bánni a csekkekkel, jelenléti ívekkel és bérjegyzékkel. Ezt az iskolában nem tudja elsajátítani, mégis nagy szükség van erre a tudásra az életben. A főnökei segítettek neki eligazodni, így már boldogul a hivatalos iratokkal, és ezáltal betekintést nyer egy üzlet működésébe is.

Radva Luca

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!