Sulis témák

Segítség, végzős vagyok! – első rész

 Ez lesz az utolsó éved a suliban? Továbbtanulnál? És mi történik, ha nem vesznek fel sehova? Ne parázz, van pár tippünk.

Manapság egyre nehezebb bekerülni a különböző egyetemi képzésekre, sok helyen évről évre növekednek a pontszámok. Rengeteg az elvárás, ilyen-olyan emelt szintű érettségi, nyelvvizsga stb. és időnként van az úgy, hogy a sok készülés és tervezés ellenére nem sikerül bejutni az áhított szakra.

Első lecke: ne add fel!

Persze, ilyenkor rohadt csalódott az ember, de nem szabad elkeseredni, hiszen a következő felvételi időszakig rengeteg hasznos dolgot tudsz csinálni, amellyel nem csak növelheted az esélyeidet, hanem sok tapasztalatot és új ismeretet is nyerhetsz. Attól függően, hogy hol csúszott el a felvételid, több lehetőség közül választhatsz:

 

  • újraérettségizel abból a tárgyból, amely gyengébben sikerült
  • felkészülsz egy nyelvvizsgára, ezzel növelheted a pontjaidat
  • elvégezhetsz egy OKJ-t (Országos Képzési Jegyzék)
  • vállalhatsz önkéntes munkát, amellyel szakmai tapasztalatot is szerezhetsz

Mire jó az OKJ?

Mivel az OKJ emelt szintű szakképesítésnek minősül, legfeljebb egy, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért 24 többletpont adható.

Többletpontok ezeken a területeken jár, a szakképesítés alapján: agrár, bölcsészettudomány, informatika, jogi, gazdaságtudományok, műszaki, művészetközvetítés, közigazgatási, rendészeti és katonai, orvos- és egészségtudomány képzési terület csak egészségtudományi képzési ága, pedagógusképzés, sporttudomány, társadalomtudomány, természettudomány képzési területekhez tartozó alapképzési szakon, osztatlan mesterképzési szakon.

 Például,

ha szeretnél csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon továbbtanulni, akkor elvégezheted a két éves kisgyermekgondozó- nevelő OKJ-s tanfolyamot, amely után szakmai gyakorlatot szerezhetsz, amihez szintén két év szükséges, ezt bölcsődében tudod megtenni. A képzést egyébként nappali és esti tagozaton is tudod végezni. A kisgyermekgondozó-nevelő a legérzékenyebb, legtöbb törődést, szeretetet igénylő korosztályt neveli, gondozza, biztosítja számára a harmonikus testi, szellemi, valamint szociális fejlődés lehetőségeit, feltételeit. A napi munkája során nem pótolja, csak helyettesíti az anyát, érzelmi biztonságot nyújt a kisgyermek számára. Segíti a gyermeket a világ megismerésében úgy, hogy aktivitásra való igényét tiszteletben tartja és nem veszi el tőle a felfedezés örömét. Segít a konfliktushelyzetek megoldásában, beszélget és játszik, sok-sok dalt énekel, mondókát mond úgy, hogy nem erőlteti a részvételt. A csoportban olyan szabályokat alakít ki, amelyek érthetők, elfogadhatók, betarthatók. A jó gondozónő derűs, kiegyensúlyozott ember, aki szereti a gyermekeket, jól érzi magát társaságukban, nyílt, őszinte, elfogadó, ismeri, és tiszteletben tartja a kisgyermek személyiségét. A szülőkkel állandó kapcsolatot tart, kompetenciájukat erősíti, rendszeresen beszámol a gyermekükkel kapcsolatos napi eseményekről. Kisgyermekek tevékenységével, fejlődésével kapcsolatos dokumentációt vezet.

De ha a gyógypedagógia irányába mennél el,

akkor tudjuk ajánlani a gyógypedagógiai segítő munkatárs képzést. A gyógypedagógiai segítő munkatárs részt vesz a közvetlen gyógypedagógiai munka előkészítésében. Közreműködik a tanórai, a tanórán kívüli és intézményen kívüli foglalkozások előkészítésében és lebonyolításában. Közreműködik a fogyatékos személyek körében végzett általános jellegű nevelési, oktatási feladatokban. A gyógypedagógus útmutatásai alapján ellátja az egyes fogyatékosság-specifikus, gyógypedagógiai asszisztensi feladatokat. Felügyeli, kíséri tanulókat vagy csoportokat. Gondozási feladatokat végez, elsősegélyt nyújt, tevékenyen részt vesz a higiénés szokásrendszer kialakításában, valamint a közösen végezhető munkatevékenységekben. Közreműködik a gyermekek, tanulók szabadidős tevékenységének szervezésében és részt vesz az intézményi adminisztrációs feladatokban. Munkáját titoktartási kötelezettséggel végzi.

A folytatásban további lehetőségeket mutatunk be nektek.

Varga Szilvia

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!