Munka & pénz

“Életre nevel”

Niki iskola mellett dolgozik, hogy besegítsen beteg édesanyjának, aki egyedül neveli három gyermekét. Az idén érettségiző lány izgalmas munkahelyet talált magának, amely nem csak szakmai tapasztalatot nyújt, hanem a felnőtté válásban is sokat segít neki.

Niki május óta dolgozik diákmunkában a salgótarjáni G&D Kézműves Cukrászat és Pékségben. A városban egy kicsit elrejtett, de ennek ellenére szép és forgalmas helyen található a cukrászdát pár évvel ezelőtt nyitotta meg a Szó család három lelkes tagja.

Az osztálytársam Niki tavasz óta erősíti a cukrászda csapatát, azóta megtanul egy-két dolgot.

Tudok kávét főzni és besegítek a fagyiknál is. Mindenkinek meg van a maga feladata, hogy minél hatékonyabbak legyünk. Fontos, hogy a vendégeknek a legjobb terméket adhassuk, a legrövidebb idő alatt.

– avat be minket munkakörébe Niki.

Most, hogy elkezdődött az iskola már ő is sokkal kevesebbet dolgozik. de nyáron akár heti öt alkalommal is volt ideje munkába járni. Suli időben viszont hétvégés, ami azt jelenti, hogy szombaton tizenkét órát dolgozik, vasárnap pedig kilencet. Mivel végzősök vagyunk, nem szabad, hogy a tanulás a munka rovására menjen, ezért pénteken bulizás helyett duplán tanul.

17 évesen már megáll a saját lábán

Niki nem pusztán a zsebpénz miatt vállalta be ezt a munkát. Úgy érezte, 17 évesen már elég érett ahhoz, hogy besegítsen otthon, hiszen édesanyja betegsége ellenére nagyon sokat dolgozik, és egyedül nevel három gyermeket, de most már Nikire nincsen gondja.

Azelőtt, ha kértem anyukámtól pénzt, volt, hogy gondolkodás nélkül elvertem. Mióta dolgozom, sok minden átértékelődött bennem. Mivel saját magam keresem a jussom, fájó szívvel válok meg tőle, mert tudom, hogy azt a pénzt milyen kemény munka árán szereztem meg.

– meséli Niki, aki emberileg is sokat tanult abból, hogy ilyen fiatalon kezdett el dolgozni.  „Magabiztosabb és felelősségteljesebb lettem.” – folytatja Niki, aki imádja a munkáját. Eléggé összeszokott és nagyon vidám csapatnak tartja magukat. Fiatalosak és bolondosak is, de mégis munkamániásak. Jó környezetben dolgozik, és ennek köszönhetően gyorsan elszalad az a néhány óra, amíg ott van. A munkatársaival pedig mindig segítik egymást ott, ahol csak tudják. „Szeretem a munkahelyem és büszke vagyok rá, hogy itt dolgozom.” – áradozik Niki.

Sorakozó nyalánkságok. A szerző felvétele

Sorakozó nyalánkságok. A szerző felvétele.

A cukrászda egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és szerencsére a forgalmuk is szépen növekszik. Ez annak köszönhető, hogy idén a tavalyi után másodszorra is sikerült bezsebelniük az Ország Tortája címet. A tavalyi nyertes neve: Pannonhalmi Sárgabarack-pálinkás Sóskaramella torta. Az idei év tortája pedig Az Őrség Zöld Aranya. Ezt a hirtelen jött közismertséget látva, még inkább törekszenek a minőségre. „Eddig is tiszta (tartósítószer mentes) alapanyagból készült minden, de most kifejezetten ügyelünk mindenre. Célunk, hogy továbbra is meg legyenek elégedve a vendégek.” – meséli Niki, aki már többször kóstolta a nyertes tortákat és véleménye szerint alig lehet velük leállni. „Briliánsak a torták és igazi ízorgazmust okoznak.” – idézi fel emlékeit Niki. Mivel a cukrászdának nincsen kifejezetten specialitása, népszerűségük annak köszönhető, hogy nem a megszokott ízvilágot kínálják az oda látogatók számára, és az sem utolsó szempont, hogy a Szó fiúk, a francia süteménykultúrából merítenek ihletet.

Hogyan tovább?

Niki az érettségi után szeretne kihagyni egy évet és pihenni, majd ezt követően megpályázná az ELTE tanítóképző szakát, addig pedig pénzt szeretne gyűjteni és tanulni valamit. Azon még nem gondolkodott, hogy a vendéglátásban helyezkedjen el, de az elmúlt hónapokban a szívéhez nőtt ez a szakma. Rengeteg új barátot is szerzett a munkája által és úgy véli, hogy az elégedett vendég mosolyánál nincs szebb. De nem ez az álma. Neki más tervei vannak. Szeretne gyerekekkel foglalkozni, de más lehetőségekre is igyekszik nyitott maradni.

A jövő kifürkészhetetlen, egyelőre csak próbálom formálni az életemet, ebben pedig segít a munkahelyem is, hiszen életre nevel.

Tóth Alexandra

Nyitókép forrása: Facebook

 

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!