Kultúra Szórakozás

Amiről az apád nem beszélt

Férfi: mit jelent ez a szó? A két karja alatt képzeletbeli medicinlabdákkal közlekedő, BMW-kulcsot pörgető tesztoszteronbombákat? Esetleg a nők előtt ajtót kinyitó, udvarias gentlemaneket? Ha elég idős lesz valaki, automatikusan férfivá válik, vagy tenni is kell érte valamit?

Ezeket a kérdéseket feszegeti Csernus Imre új (A férfi – Srácoknak) könyvében, melyet kifejezetten a kamaszoknak írt. Szerinte azok a srácok nevezhetők férfinak, akik vállalják a tetteik következményét, mernek hallgatni a megérzéseikre, kifejezni az érzelmeiket és bátran belemenni az ismeretlen helyzetekbe, amelyek kudarcot is hozhatnak. A többiek – a pszichiáter szóhasználatával – csak puhapöcsök. Valójában azonban megnevezésektől eltekintve itt szó sincs férfiról vagy nőről: a felnőttségről van szó. Arról, hogy hogyan érjük el a boldogságot és egészséges párkapcsolatot felnőttként, és mi akadályoz meg benne.

Csernus szerint az egyik fő probléma, hogy a mai társadalomban minden a fogyasztásról szól, és az értékek is ennek rendelődtek alá. Az a „menő”, akinek megvan a legújabb kütyü, a divatos cuccok, megfelel egy külső képnek, még akkor is, ha belül nem érzi jól magát, mert nem önmaga. Nem vállalja fel az érzelmeit, nincsenek igazán mély kapcsolatai, nem tanult meg küzdeni, és még rengeteg dolgot, amit a szüleitől kellett volna – fiúk esetében az apjuktól. Míg az anyagi síkon nagyon könnyű felnőttnek lenni, mert a társadalom ehhez megadja az útmutatást, érzelmi síkon káosz van: kitől látod azt, hogy megéli, kimondja és felvállalja az érzelmeit, vagy saját felelősségét elismerve beleáll a konfliktusokba? Az érzelmi intelligencia azt jelenti, hogy ezeket meg tudod tenni, és ezáltal az érzelmi életedben is magabiztos felnőtté válsz.

A fiúk számára ebben nagyon fontos az apai minta, de sajnos kevés apa vesz részt az anyagiak biztosításán túl a fiúk nevelésében. Épp ezért mostanában egyre több az olyan pszichológiai könyv, ami kifejezetten a srácoknak íródott: nem azért, mert a benne tárgyalt kérdések csak őket érintik – a fent leírtak ugyanúgy fontosak egy lány nővé válásában is -, hanem mert sokkal kevesebbet foglalkoznak a fiúk érzelmi nevelésével. A modern férfi szerepe sokszor még a szülőknek sem világos, ezért inkább hallgatnak a kérdésről, a fiúk pedig nem igazán tudnak kihez fordulni a kérdéseikkel a haverokon kívül, akik pont annyira tudják őket megválaszolni, mint ők. A felnőtté válás kapujában mindenki tanácstalanul toporog, és vagy sikeres felnőtté válik, vagy nem. Befekteted az energiád, hogy fejleszd az érzelmi intelligenciád, megtanuld kimondani az érzelmeid és felvállalni a konfliktusaid, vagy nem. Ez rajtad múlik – de a befektetett munka mindig megéri, hogy magabiztosan nézhess tükörbe.

*

Miért olvasd?

Mert nemtől és kortól függetlenül hasznos lehet azoknak, akiknek kérdései vannak a felnőtt léttel kapcsolatban.

Heltsáb Laura

Dr. Csernus Imre, Jaffa Kiadó, 2016, 260 oldal, 3990 forint.

Információ az írórol

szerk

Szólj hozzá!