Mások kérdezték

Nyugi van már!

14 éves fiú, laserX

 

Kérdés:

Az normális, hogy én otthon nem lehetek mérges? Ha egy kicsit is megemelem a hangomat, mert mondjuk dühös és kétségbeesett vagyok, akkor mindjárt lepisszegnek és leüvöltik a fejem, hogy “nyugi”. Ez normális?

Válasz:

Szia!

 

Nem irigyellek, mert elég nehéz lehet otthon lenni úgy, hogy a családtagjaid nem engedik meg neked, hogy dühös vagy kétségbe esett legyél. Ez természetesen nem okés, hiszen mindenkinek joga van az érzéseihez, még akkor is, ha azok adott helyzetben nem teljesen helyénvalóak. Ahhoz azonban, hogy mások tiszteletbe tartsák ezeket az érzéseket, az is kell, hogy mi magunk megfelelően kommunikáljuk őket feléjük. Jelen esetben fontos, hogy te is megfelelően kommunikáld le a családod felé, hogy milyen érzések vannak benned, és miért. Például, hogy felidegesített Pistike a suliban, és ezért mérgesnek érzed magad.

Érzések téren ugyanis félreértés adódhat abból, ha a családod nem érti, vagy nem tudja, hogy mikor mi miatt vagy dühös, vagy kétségbeesett, és lehet, hogy az ilyenkor mondott vagy tett dolgaidat tévesen agresszív megnyilvánulásnak tekintik, amit – érthetően – szeretnének elkerülni, ezért pisszegnek le.

Vegyünk egy konkrét helyzetet: Anyukád mond neked valamit, ami téged felidegesít. Mérges leszel, ezért te megemeled a hangod, amiért anyukád rád szól, és lepisszeg. Itt két dolog fontos: az egyik, hogy anyukád biztos nem akart szándékosan idegesíteni, a másik, hogy a lepisszegés nem annak szólt, hogy nem lehetsz mérges, hanem annak, hogy ne azzal fejezd ki a mérget, hogy megemeled a hangod. Ha ilyen helyzet van, akkor próbáld a hangod megemelése helyett szavakkal kifejezni, hogy érzed magad, és akkor nagy valószínűséggel elkerülitek a félreértést, vagy sikerül tisztázni a helyzetet.

 

Remélem segítettem!

Viki

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!