Mások kérdezték

Nőgyógyász

12 éves lány, Dorka

 

Kérdés:

Hogy zajlik a nőgyógyászati vizsgálat?

 

Válasz:

Kedves Dorka!

A nőgyógyászati vizsgálat legelső lépése az adatok felvétele. Fontos, hogy ne felejtsd otthon a TAJ-kártyád, személyi igazolványod, és ha van, a menzesznaptáradat. Valószínűleg még feltesznek pár kérdést, például: rendszeres-e a menzeszed, van-e valamilyen egyéb panaszod, stb. Ha ez lesz az első vizsgálatod, vagy szűz vagy még, akkor erről mindenképpen szólj.

A vizsgálat első lépéseként deréktól lefelé le kell vetkőznöd. Természetesen ilyenkor mindenki iszonyat kínosan érzi magát, ezért érdemes szoknyában, vagy hosszabb pólóban menni a vizsgálatra. Mikor felülsz a vizsgálószékre, próbálj meg lazítani. Persze ez elég lehetetlenek hangzik eleinte, de ilyenkor gondolj arra, hogy nem te vagy az első akit az orvos vizsgál, neki ez a munkája, s az egész helyzet természetes számára.

Ha ezek az előkészületek megvannak, a doki először a hasadat fogja megtapintani, majd a hüvely vizsgálata következik. Ahhoz, hogy meg tudja nézni méhszájad, fel kell tárnia a hüvelyed. Ilyenkor egy kacsának nevezett eszközt vezet be, mely kissé megfeszítve a hüvely falát kellemetlen érzést okozhat,  ám ha ez megvan, a nehezén túl vagy. 🙂 A feltárt hüvelyen keresztül az orvos egy kis mikroszkóppal megvizsgálja a nyálkahártyád, majd egy vattát a hüvely falához érintve mintát vesz, de ezt már alig érezni (a minta később a laborba kerül, így az eredményért majd fel kell hívnod a rendelőt újra). A vizsgálat ezennel kész, az egész nem tart tovább egy-két percnél. Nem is annyira vészes, igaz? 🙂

 

Üdv:

Zsófi

lelkiügyelő

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!