Mások kérdezték

Nem mondhatom?

15 éves lány, Én

 

Kérdés:

Van egy nagyon aranyos iskolapszichológus a suliban, akihez rendszeresen lejárok. Egy másikhoz jàrtam majdnem egy évig, de ö sajnos elment az iskolàból.. Az új néni azt mondja, hogy a szüleminek tudnia kell róla, hogy lejárok. El kell mondanom nekik, vagy ö fogja.. De én nem szeretném, hogy tudják és a régihez sokàig jàrtam enélkül is. Van valami ilyen szabály, hogy tudniuk kell? Mi lesz akkor, ha nem mondom el?

 

Válasz:

Szia!

Sajnos az a helyzet, hogy amíg kiskorú vagy, tényleg kell egy szülői beleegyező nyilatkozat, hogy járhatsz az iskolapszichológushoz. Lehet, hogy a régi iskolapszichológus ezt nem vette olyan komolyan… Szóval tényleg van ilyen törvény, de ez nem azt jelenti, hogy arról is tudniuk kell, ami köztetek elhangzik, azok a dolgok titokban maradnak kettőtök között. Olyan szokott előfordulni, hogy 16 év fölött már nem mindig kérnek beleegyező nyilatkozatot, de ez ritka.

Ha nem mondod el otthon, illetve a szüleid nem egyeznek bele, hogy járjál, akkor annyi történik, hogy nem tudsz lejárni a pszichológushoz. Ha úgy látja a pszichológus, hogy te nagyon szeretnél, de esetleg a szüleid nem mennek bele, akkor ő beszélget a szüleiddel erről, de ezen felül sok mindent nem tehet.

Szóval lehet, hogy egyszerűbb bevallani a szüleidnek, hogy te szeretnél járni. Ha ezzel van probléma, akkor azt nyugodtan beszéld meg a pszichológussal, és együtt kitaláljátok, hogy mi legyen. 🙂

 

Üdv:

Dóri

Információ az írórol

Siteadmin

Szólj hozzá!